Autorka článku se starším ze svých dvou synků

Autorka článku se starším ze svých dvou synků Zdroj: Per Špánek

Na vlastní kůži: My mámy, co spolu děti neočkujeme

Český stát nutí rodiče k povinné vakcinaci dětí. Důsledky očkování ovšem odmítá řešit – stejně jako důsledky neočkování. Vaše dítě nebude smět překročit práh mateřské školky. Nevezmou ho na školu v přírodě, na lyžařský výcvik ani na letní tábor. Pokud tedy včas neohnete hřbet před nařízeními státu, necháte potomka řádně očkovat a budete riskovat, že ho vakcína nadosmrti poškodí.

Necháte se šikanovat systémem? Nebo se budete snažit vybojovat pro ostatní rodiče a děti změnu legislativy? Já zkusila vybočit ze zákonem vytyčené trasy. Podívejte se, jak to dnes vypadá se mnou, mými synky, mými nervy a mým přesvědčením neočkovat.

Moje známá Petra je dětská sestřička. Má skoro tříletá dvojčata, manžela, psa a stejně jako já i spoustu důvodů, proč by své děti neměla nechat povinně očkovat proti devíti nemocem, jak jí bez okolků nařizuje stát. Jenže Petře končí rodičovská dovolená a musí se vrátit do práce – a její neočkované děti žádná mateřská školka nepřijme. Výjimku podle loni v říjnu přijaté novely zákona o ochraně veřejného zdraví tvoří jen poslední, povinný ročník MŠ. Sem neočkované děti paradoxně mohou; za přijetí neočkovaného dítěte do nižších ročníků ovšem dané školce hrozí pokuta až do výše 500 000 korun… Petra na mě mává v ratejně zvané dětská herna, přes lomoz plastových odrážedel a miniaturní dav dětských hlav. Když přijdu blíž, nadšeně mi sděluje, že za měsíc nastupuje na pediatrické oddělení zdejší nemocnice, protože konečně sehnala školku!

Vykulím na ni oči a v krku mi vyschne. „Učitelky jsou milé...“ (To mě teď ale vůbec nezajímá!) „Děti tam mohou být až do odpoledne...“ (To je mi úplně putna!) „Chodí se hodně ven...“ (Proboha, tak k věci!) „A stihneme i řádně doočkovat, než dvojčata nastoupí.“

Aha. Její bezděčná odpověď na nevyřčenou otázku způsobí prasknutí dalšího z ochranných plášťů kolem mého nejistého, pochybami zmítaného mateřského já. Následuje výčet opatření, která Petra učinila proto, aby její děti zvládly obávanou vakcínu co nejlépe – vitamíny, přípravky na posílení imunity, homeopatika. A já se uvnitř obrňuji, protože vím, že teď to přijde. Totiž to, co v řeči donedávna neočkujících matek značí „přestoupení na jinou víru“. A už je to tady: „A představ si, dvojčata to zvládla v pohodě! Nic jim není!“

Celý příběh publicistky Anny Škopkové a výčet toho, co se vašemu dítěti může vinou povinného očkování stát, si přečtěte v reportáži v aktuálním Reflexu č. 19. Vychází 5. května.