Švédský ministr Kaplan (v kroužku) na večeři s tureckými extrémisty (vlevo).

Švédský ministr Kaplan (v kroužku) na večeři s tureckými extrémisty (vlevo). Zdroj: Foto: Aftonbladet

Švédský ministr povečeřel s tureckými fašisty, předtím chválil džihádisty

Švédský ministr pro bydlení a územní rozvoj Mehmet Kaplan přitahuje už léta problémy kvůli své zjevné náchylnosti k radikálům a extrémistům. Teď list Aftonbladet přinesl fotografii z večeře, na které u jednoho stolu s Kaplanem sedí také zástupci tureckých fašistů a teroristů.

 Mehmet Kaplan zastupuje ve vládě Stranu zelených a na večeři s ním se také zúčastnili notoricky známý extrémista Barbados Leylani a Ilhan Senturk, který je předsedou švédské pobočky turecké organizace Šedí vlci, která je spojována s mnoha teroristickými útoky. Všichni muži, včetně Kaplana, mají turecký původ.

Večeře se uskutečnila loni v červenci a Kaplan tvrdí, že ho pozvala jedna organizace, která sdružuje ve Švédsku turecké podnikatele a chtěla pouze oslavit muslimský svátek. Prý vůbec nevěděl, kdo byl na večeři pozván. Zástupci radikálů ale potvrdili, že se s ministrem znají.

 

Například Barbados Leylani minulý týden podle deníku Dagens Nyheter na jednom shromáždění prohlásil: „Ukažme Švédsku, Skandinávii i Evropě, co Turecko představuje. Nemáme rádi krev, ale pokud to bude zapotřebí, poteče i krev. Smrt arménským psům!“

 

Samotný Mehmet Kaplan v roce 2014 vyvolal bouři odporu, když řekl, že švédští džihádisté, kteří odjeli bojovat do Sýrie, jsou stejní jako švédští dobrovolníci bojující za druhé světové války ve Finsku proti stalinistickému Sovětskému svazu. Pak se za svá slova omluvil.

Kaplan je prvním švédským ministrem, který je praktikujícím muslimem.