Z videa The Swedish Number

Z videa The Swedish Number Zdroj: theswedishnumber.com

Švédští fanoušci
Západní pobřeží Švédska
Švédsko
Polární záře
Ambasadorka švédského čísla
5
Fotogalerie

Volejte Švédovi. Náhodnému. My se dovolali pětinásobnému otci Niclasovi

Dobrou chuť, pokud právě obědváte. Království slaví zrušení cenzury. Proto máme všichni telefonovat náhodným Švédům.

Švédsko se stalo první zemí na světě, která má své telefonní číslo. Zavoláte na něj a budete spojeni s náhodným obyvatelem Švédska, který má nainstalovanou příslušnou aplikaci. Zatím v počtu zvědavých cizinců vedou Američané.

Aplikace byla spuštěna 6. dubna a jedná se o iniciativu Švédské asociace turismu, která tím prý slaví 250. výročí ústavního zákona na ochranu před cenzurou. Mluvit můžete, o čem chcete, nicméně je trochu zvláštní hovořit po telefonu se zcela náhodnou osobou.

Reflex.cz se dovolal čtyřiačtyřicetiletému Niclasovi ze západního pobřeží Švédska. Stačili jsme probrat, že má pět dětí, návštěvu této části země rozhodně doporučuje, pracuje jako DJ v lokálním rádiu a právě míří na oběd. Hokej sleduje, ale že by byl zavilý fanoušek, to tedy ne.

Aplikaci si Niclas stáhl, protože mu to přišlo jako skvělý nápad, jak „poznávat“ lidi a propagovat svou zemi. Jednou už mu někdo takto volal, ale hovor propásl. Telefonát z Reflexu je pro něj tedy premiérou.

Nemohla jsem se nezeptat na uprchlíky. Niclas se rozpovídal, že nesoudí lidi podle toho, odkud jsou, ale jací jsou jako jednotlivci. Že ve Švédsku prý je problém jen to, že vláda nemá jasný plán, jak situaci řešit, a že lidem je potřeba pomáhat, ale individualizovaně. Přirovnal situaci k tomu, kdy mu někdo s prosbou o pomoc zazvonil doma – pomohl by, ale dvěma stům lidí by pomoci nedokázal. Byl to velmi příjemný rozhovor s člověkem mluvícím skvěle anglicky.

Podruhé už jsem tak úspěšná nebyla. Dovolala jsem se čtrnáctiletému chlapci, jehož jméno, které znělo jako Aneleo, jsem chtěla vyhláskovat, abych ho nespletla. V ten moment Aneleo zavěsil (zřejmě).

Je to trochu jako cestovat po hostelech, kde také mluvíte se spoustou lidí, které vůbec neznáte. Tady sice nejsou záchytné body typu „Co jsi viděl?“ a „Kam se chystáš teď?“, ale zase víte, že se vždy dovoláte Švédovi/Švédce, a tak jsou témata nasnadě, jakkoli britský Guardian varuje, že IKEA a ABBA jsou spíš okruhy, které Skandinávce trochu namíchnou. Tak zkuste rodičovskou dovolenou či masové kuličky, radí video. A pozdrav je: Hej!