Dezinfekce na ruce

Dezinfekce na ruce Zdroj: Profimedia

Jak na prohibici? Mladí Švédové se opíjeli gely na ruce

Lékarny na jihu Švédska byly nuceny přesunout antibakteriální gely na ruce z volného prodeje za přepážku. Místní puberťáci totiž využívali jejich alkoholové báze, aby se v zemi dobře známé restrikcí alkoholu mohli opíjet.

Stefan Sund, policejní mluvčí v Karlskoga, řekl rádiu P4, že nového trendu si prvně všimli o Silvestru: „Pohotovosti začaly přijímat mladé lidí s otravou alkoholem způsobeným prý pitím sanitárních gelů.“ Na příkaz policie tak lékárny v Karlskoga, Degerfors a Hällefors schovaly tyto produkty za kasu.

Švédům musí být přes dvacet, aby si mohli koupit alkohol ve státem kontrolovaných obchodem s likérem Systembolaget. Nicméně nalijí jim i v některých barech a hospodách už od osmnácti.

Přístup severských zemí k alkoholu způsobil kuriózní situace už v minulosti. Například v roce 2009 si řidiči autobusů ve snaze vyhnout se prasečí chřipce tak vehementně myli ruce výše zmíněnými gely, že nechtěně spouštěli v autobusech zabudované hlásiče alkoholu určené k boji s řízením pod vlivem.