Ruskem anektovaný Krym je od víkendu bez elektřiny

Ruskem anektovaný Krym je od víkendu bez elektřiny Zdroj: ČTK

Kyjev zahájil blokádu dopravního spojení s Krymem, poloostrov je i nadále bez elektřiny

Ukrajinské úřady dnes zahájily blokádu nákladního automobilového a železničního spojení s anektovaným Krymem. Oznámila to na Twitteru kyjevská vláda. Opatření předcházel dopis prezidenta Petra Porošenka, který vládě navrhl spojení mezi Ukrajinou a anektovaným Krymem dočasně pozastavit. Aktivisté organizace Blokáda Krymu zároveň dál znemožňují ukrajinským energetikům obnovit na Krym dodávku proudu, která byla přerušena o víkendu.

"Hlava státu v dopisu navrhuje vládě dočasně zastavit nákladní automobilovou a železniční dopravu s Krymem v obou směrech," uvádí se v dnes zveřejněném prohlášení Porošenkovy kanceláře. Dopis konstatuje, že "jedním z nynějších prioritních úkolů orgánů státní moci je určení modelu dalších vztahů Ukrajiny s okupovaným Krymem". Rozhodnutí zastavit nákladní přepravu padlo bezprostředně poté.

Přeprava nákladu na Krym a z okupovaného poloostrova vázne už od poloviny září, kdy se živelně rozhodli zastavit dopravní spojení aktivisté hnutí Blokáda Krymu. Minulý víkend se protiruští aktivisté odhodlali k dalšímu kroku, když zřejmě jejich rukama severně od Krymu padly dva sloupy dálkového elektrického vedení a dodávka proudu z Ukrajiny na poloostrov se zastavila.

Premiér Jaceňuk dnes zároveň pohrozil, že Kyjev "zrcadlově" odpoví na plán Ruska zastavit s platností od 1. ledna příštího roku dovoz ukrajinských potravin do Ruska. Ministr vnitra Arsen Avakov dnes prohlásil, že Ukrajina by měla zastavit jakékoli obchodní styky s anektovaným Krymem. Avakov rovněž podpořil zastavení dodávek proudu.

Elektřina přestala na Krym proudit v noci ze soboty na neděli, kdy byly v Chersonské oblasti sousedící s obsazeným poloostrovem zničeny dva sloupy dálkového vedení. Na Krymu byl vyhlášen nouzový stav, protože nasazené dieselové generátory jsou schopny pokrýt jen asi čtvrtinu potřeb.

Proud je k dispozici jen ve velkých městech, navíc s častými výpadky. Mnohde nefunguje mobilní telefonické spojení, vázne hromadná doprava. Energetická správa Krymu sestavila harmonogram, podle něhož postupně vypíná či zapíná jednotlivé krymské okresy.

Moskvou dosazený šéf Krymu Sergej Aksjonov dnes vyzval obyvatele poloostrova, aby byli připraveni na nejhorší. Vážný nedostatek proudu bude podle něj Krym sužovat do doby, než Rusko vybuduje alternativní dálkové elektrické vedení.

Záchranu vidí ruská správa Krymu v budovaném propojení poloostrova s ruskou Rostovskou jadernou elektrárnou, která leží asi 700 kilometrů severovýchodně od Krymu. Dálkové vedení má podmořským kabelem přetnout Kerčský průliv a dovést proud do krymského Simferopolu.