Krym, který anektovalo Rusko, bude mít přístup k Rusko skrze most. Až doposud byl závislý na dodávkách z Ukrajiny.

Krym, který anektovalo Rusko, bude mít přístup k Rusko skrze most. Až doposud byl závislý na dodávkách z Ukrajiny. Zdroj: reprofoto YouTube.com

Krym bude Rusku zase o něco blíž. Dron zachytil stavbu mostu, který má spojit Krymský a Tamaňský poloostrov

Podle snímků, které zveřejnil server rt.com není konstrukce ještě hotová. Zpráva také uvádí, že podle plánů by měly Krym a Tamaň spojovat ne jeden, ale hned tři mosty.

Materiál váží dohromady přes 3,5 tisíce tun. Pilony, které konstrukci drží, jsou zasazeny v hloubce 35-56 metrů. „Auta zde budou moci jezdit rychlostí 120 kilometrů za hodině. Předpokládáme, že zde projede zhruba 36 tisíc aut denně,“ řekl zmíněnému serveru stavbyvedoucí Dmitrij Gorb. Video, jak most bude vypadat, najdete zde:

Urychlená stavba této spojnice by měla vyřešit situaci, kdy anektovaný Krym je nadále závislý na dodávkách z Ukrajiny. Ta před několika dny vyhlásila blokádu oblasti. Krym, který leží na samém jižním okraji Ukrajiny, je po anexi fakticky od Ruska oddělený, i když si jej Rusko nárokuje. Po dostavení této spojnice by ukrajinská blokáda zřejmě ztratila smysl, Rusko by mohlo totiž území zásobovat z jihovýchodu.