Další důsledek anexe Krymu: Drogově závislí umírají, Rusko jejich léčbu nepodporuje

Další důsledek anexe Krymu: Drogově závislí umírají, Rusko jejich léčbu nepodporuje Zdroj: profimedia.cz

Další důsledek anexe Krymu: Drogově závislí umírají, Rusko jejich léčbu nepodporuje

Od ledna tohoto roku přicházejí z anektovaného poloostrova Krym znepokojivé zprávy týkající se stavu zdravotnických zařízení. A to konkrétně drogově závislých, kteří se rozhodli vyhledat pomoc ve specializovaných léčebnách. Rusko totiž na rozdíl od Ukrajiny léčbu nepodporuje, a drogově závislí tak umírají po desítkách.

O tom, jak končí pacienti, kteří najednou přeruší odvykací léčbu, napsal počátkem tohoto roku britský deník Guardian. Substituční terapie, kterou ukrajinská legislativa povolovala a dokonce i vláda na ni uvolňovala finanční prostředky, naopak ruský zákon zakazuje.

Podle Guardianu od ledna zemřela nejméně stovka pacientů, kterým byla přerušena protidrogová léčba. „Není jednoduché získat přesná data, ale odhadujeme, že z osmi set uživatelů metadonu, kterým byla substituční terapie přerušena, jich zemřelo na deset procent,“ popisuje Guardianu Michalel Kazaškin, specialista na drogovou problematiku a HIV a AIDS, který v oblasti dlouhodobě působí. „Příčiny smrti byly různé – nejčastěji jsme však zaznamenávali sebevraždy a předávkování,“ dodává Kazaškin.

Nyní se problém otevírá znovu, informoval dnes ve své zprávě Český rozhlas. Ovšem netýká se pouze anektovaného Krymu, ale i samozvaných republik – Doněcké a Luhanské. I v nich se proruští separatisté rozhodli řídit ruskou legislativou. Substituční léčba tak pro několik stovek závislých tak skončila i tam.