Hotel Radisson v Bamaku

Hotel Radisson v Bamaku Zdroj: Radissonblu.com

V luxusním hotelu v Mali teroristé zajali 170 rukojmích. 27 lidí zemřelo, ostatní jsou již na svobodě

Neznámí ozbrojenci dnes napadli hotel Radisson v Bamaku, hlavním městě Mali, a zajali podle agentury AFP 170 lidí. Ze 170 rukojmích bylo dnes odpoledne osvobozeno 80 lidí. Nyní agentura AFP oznámila, že si útok vyžádal nejméně 27 obětí. V hotelu Radisson Blu v Bamaku, který dnes ráno přepadli islamističtí ozbrojenci, bylo zatím nalezeno 18 mrtvých. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zahraniční bezpečnostní zdroj. Maliský ministr bezpečnosti podle AFP sdělil, že útočníci už nedrží žádného rukojmího.

Mezi rukojmími je 140 hostů a 30 zaměstnanců hotelu. Zdroj z hotelové skupiny Rezidor, do které Radisson patří, řekl AFP, že rukojmí byli v rukách. Zatím bylo nalezeno 18 mrtvých. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zahraniční bezpečnostní zdroj. Maliský ministr bezpečnosti podle AFP sdělil, že útočníci už nedrží žádného rukojmího.

Radisson je jeden z nejluxusnějšího hotelů ve městě; leží západně od městského centra a využívají ho často cizinci včetně posádek letecké společnosti Air France.

Mali má za sebou dlouhý boj proti islámským radikálům, kteří v roce 2012 začali obsazovat sever země. Jejich postup k Bamaku se podařilo zastavit kromě jiného také díky intervenci francouzské armády.

Po nedávných teroristických útocích v Paříži řekl francouzský prezident François Hollande, že Francie bude s teroristy bojovat po celém světě až do jejich zničení a že kromě Sýrie to bude také v Iráku a v Mali.

V Mali působí pod patronací mise Evropské unie také česká armáda, která se podílí na výcviku místních vojáků a na ostraze velitelství mise v Bamaku.