Uprchlická krize je tou největší krizí, kterou EU zažila, říká Frans Timmermans

Uprchlická krize je tou největší krizí, kterou EU zažila, říká Frans Timmermans Zdroj: Archív

Uprchlíci? EU zažívá největší krizi své historie, říká místopředseda Evropské komise

Mohla by se Evropská unie pod vlivem obrovské imigrační vlny zcela rozložit a třeba i zaniknout? Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans si to nemyslí, ale v rozhovoru pro Reflex připouští, že „EU byla vytvořena lidmi a může být lidmi také zbořena.“

Jeden z nejvýše postavených úředníků Evropské komise k tomu pak dodává, že „pokud nevyřešíme tuto krizi, vznikne problém s další evropskou integrací a negativně ji ovlivní“. A když obhajuje poměrně pomalý a nesrozumitelný postup evropských orgánů v otázkách uprchlíků, tak tvrdí, že „migrace je dobrá, jen pokud je regulovaná a pokud nás takzvaně nepřehltí“. A že přerozdělovací kvóty jsou jen pouhou součástí a ne podstatou řešení.  

Vznik krize ale vidí hlouběji v minulosti a podle Timmermanse to máme brát jako varování a „poslední výzvu“. K tomu pak kromě jiného říká: „Veřejná podpora pro imigranty klesá, ovšem tato skládačka začala vznikat před mnoha lety. Krize s uprchlíky přichází po několika dalších krizích, které narušily sebevědomí Evropy. Zažíváme poprvé od druhé světové války, kdy se rodiče ze střední třídy bojí, že jejich děti budou na tom hůř, než oni sami. To je naprosto odlišný přístup od minulosti.“ Lidi jsou proto podle něj znejistělí a do toho pokračuje krize s terorismem.

Reflex 47/2015Reflex 47/2015|ArchívPřežije tedy Evropa velkou uprchlickou vlnu? Na to hledejte odpovědi v rozhovoru s Fransem Timmermansem v novém Reflexu, který vychází ve čtvrtek 19. listopadu.