Krejčír přichází k soudu v Pretorii

Krejčír přichází k soudu v Pretorii Zdroj: ČTK/AP

Srbský herec Predrag Bjelac jako práva ruka Radovana Krejčíře (Hynek Čermák) v JAR.
Krejčířovu zoufalou manželku hraje Vlastina Svátková.
Hynek Čermák
Americký herec Brian Caspe  jako Krejčířův jihoafrický komplic.
Hynek Čermák
10
Fotogalerie

Bude Krejčíř nadobro Afričan?

Ve čtvrtek 19. listopadu měl skončit dvoudenní soud v Johannesburgu, který měl rozhodnout o výši trestu pro českého uprchlíka Radovana Krejčíře, obžalovaného v mnoha různých případech. Jenže zas nic.

Rozhodování o výši trestu bylo odročeno letos už čtyřikrát: 11. září, 12. října, pak 5. a nakonec 17. listopadu. Jihoafrický soudce Colin Lamont sice před posledním stáním ze 17. listopadu varoval, že další odklady případu už rozhodně nebude tolerovat – jenže to říkal několikrát i předtím. Ze soudní síně odešel „šíleně naštvaný“ s prohlášením, že za to může jen a jen jihoafrický stát. Snad prý už konečně 22. února 2016.

Jenže: pořád se děje něco objektivního. Nejdřív nebylo dlouho (od září) dobře Krejčířově obhájkyni, jež konečně 17. listopadu oznámila, že už jí sice dobře je, ale že Krejčíře dál zastupovat nebude. No a nový obhájce nejslavnějšího Čecha v Jižní Africe řekl, že se „nestih’ připravit“.

Soudní stání se konalo jako obvykle za extrémně přísných bezpečnostních opatření, mimo jiné s dvaceti speciálně vycvičenými, po zuby ozbrojenými policisty. Tyhle operace, podnikané se stále větší intenzitou proto, aby Krejčíř neuprchl (už se o to pokusil několikrát), stály jihoafrický stát na posledních 142 dní skoro tři milióny randů (víc než pět miliónů korun).

Takže teď o Krejčířovi zase tři měsíce neuslyšíme – stráví je jako vězeň očekávající soud, což je status, díky němuž se v JAR může těšit nejrůznějším privilegiím, o kterých se už odsouzeným vězňům ani nesní.

Video placeholde
Ukázka z filmu Gangster Ka: Afričan • Magicbox

Mimochodem za pár dní, 26. listopadu, vstupuje do kin druhá část českého filmu scenáristy a režiséra Jana Pachla GANGSTER KA: Afričan, jež začíná Krejčířovým zázračným útěkem z černošické vily v roce 2005 a končí právě jeho dopadením a dáním do vazby v JAR. Je to dobrý film, thriller. Stejně jako v realitě si u mnoha jeho scén říkáte, že to snad ani nemůže být pravda; třeba když Krejčíř chystá na Seychelských ostrovech vojenský převrat.

Video placeholde
Ukázka z filmu Gangster Ka: Afričan • Magicbox