Krejčír přichází k soudu v Pretorii

Krejčír přichází k soudu v Pretorii Zdroj: ČTK/AP

Mobil v botě, konvici nebo remosce. Krejčíř prý udělá vše, aby utekl z vězení

Český podnikatel Radovan Krejčíř je rozhodnut, že z jihoafrického vězení uteče. Tvrdí to mluvčí jihoafrické policie Salomon Makgale, kterého dnes citoval server News24. Poslední pokus o získaní mobilního telefonu, který je pro plánování útěku podle Makgaleho nezbytný, překazila policie o víkendu.

Žena, která se Krejčířovi do věznice pokusila telefon propašovat, dnes stanula před soudem. Pětačtyřicetiletá Amanda Papoutsisová se pokusila mobilní telefon Krejčířovi do věznici Zonderwater nedaleko Pretorie propašovat v podrážce boty. Na ukrytý telefon údajně vězeňská služba přišla díky tomu, že ještě během ženiny návštěvy začal vyzvánět.

Krejčířovi prý právě z Polska volal jeho syn Denis. Realitní makléřku, která za Krejčířem přišla pod záminkou rozhovoru o prodeji jeho nemovitostí v luxusní johannesburské čtvrti Bedfordview, policie na místě zadržela a obvinila z porušení soudního nařízení a zasahování do policejního vyšetřování. Soud ji dnes pustil na svobodu pod podmínkou složení kauce ve výši 3000 jihoafrický randů (5370 Kč).

Podle serveru Eyewitness News byla žena v kontaktu s Krejčířovou rodinou. Právě příbuzní žijící v Evropě údajně ženu požádali, aby předala Krejčířovi sportovní boty, v nichž byl telefon ukryt."Krejčíř je rozhodnut utéct z vězení a k tomu potřebuje telefon. Jsme si toho vědomi. Pečlivě hlídáme jej i jeho návštěvy. Naneštěstí pro něj jsme vždy o krok napřed," uvedl dnes Makgale.

Krejčíř prý plánoval již několik útěků z vězení. Na konci září vězeňská služba informovala, že překazila jeden z nich. V cele u vězně nalezli pistoli, nůž a několik mobilních telefonů. Kromě bot už v minulosti odhalili u Krejčíře mobilní telefon uschovaný například v rychlovarné konvici či v elektrické smažicí pánvi. Soud uznal v srpnu Krejčíře vinným z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který zmizel i s 25 kilogramy pervitinu určeného pro Krejčíře. Výši trestu má soud oznámit už ve středu.