Češi stále váhají, zda by schválili homosexuálům sňatky a adopce z dětských domovů

Češi stále váhají, zda by schválili homosexuálům sňatky a adopce z dětských domovů Zdroj: profimedia.cz

Češi stále váhají, zda by schválili homosexuálům sňatky a adopce z dětských domovů

Lidí s kladným postojem k právům homosexuálů v posledních letech vytrvale v Česku přibývá. Ale pořád se podle průzkumu nenašla většina, která by jim schválila regulérní sňatky a adopci dětí z dětských domovů. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM).

Naprostá většina Čechů - zhruba tři čtvrtiny - uznává právo párů stejného pohlaví na uzavření registrovaného partnerství, což už české zákony umožňují. V otázce, zda by měli mít homosexuální páry také právo uzavřít klasický sňatek, jsou již lidé podle průzkumu rezervovanější. Pro by bylo 49 procent dotázaných a proti 47 procent.

Více než polovina lidí, konkrétně 59 procent, by umožnila párům stejného pohlaví adoptovat děti jejich partnera či partnerky. U adopcí dětí z dětských domovů homosexuálními dvojicemi však mírně převažují záporné odpovědi, kdy pro by bylo 44 procent dotázaných a proti 49 procent.

Nynější zákaz adopcí registrovanými partnery či partnerkami v Česku přezkoumá Ústavní soud. V březnu totiž obdržel návrh na zrušení sporného ustanovení zákona o registrovaném partnerství. Podal jej Městský soud v Praze, zřejmě na základě nějakého konkrétního sporu.

Zákon o registrovaném partnerství vstoupil v České republice v platnost 1. července 2006. Norma dvojicím zaručila třeba nárok na informace o zdravotním stavu partnera či možnost po sobě dědit a stanovila vzájemnou vyživovací povinnost. Neumožnila ale párům adoptovat děti.

Průzkum provádělo CVVM ve dnech 11. až 18. května. Zúčastnilo se ho 1043 obyvatel České republiky ve věku od 15 let.