Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Dvě otázky po sporu Babiš - Šincl: Je ministr ve střetu zájmů? Je poslanec korupčník?

Několik dnů tohoto týdne otravovala českou veřejnost dvojice rozhněvaných mužů – ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec sociální demokracie Ladislav Šincl. Padlo hodně ostrých slov, hrozila dokonce roztržka ve vládě a silácké výroky se nesly Poslaneckou sněmovnou i médii. A výsledek? Absolutně nic. Jen znechucený občan.

Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Obvinil u toho Babiše ze střetu zájmů. Vicepremiér pak další den na koaličním jednání obvinil Šincla a jeho rodinu z korupce a zastrašoval ho informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem. ČSSD dokonce vydala rozhořčené prohlášení, že praktiky Babiše připomínají dobu nechvalně známé komunistické tajné policie StB.

Máme pátek a spor odchází velmi rychle do zapomnění. Vládní koalice jede dál, Babiš se nikomu omlouvat nehodlá a vystrašený Šincl „zalezl“ do nory.

Na dvě podstatné otázky by ale veřejnost odpovědi dostat po tom všem měla.

1. Je ministr Babiš ve střetu zájmů? V tomto případě odpověď známe už mnoho měsíců. Ano je. A těch střetů zájmů je mnoho. Premiérovi Sobotkovi (jen o tom hovoří, ale nic nedělá), prezidentu Zemanovi a části voličů to ale zjevně nevadí.

2. Je poslanec ČSSD Ladislav Šincl zkorumpovaný? Pokud ano, měla by policie a sněmovna konat. Pokud ne, měl by se Babiš zodpovídat.

A co se stane? Jak už bylo naznačeno – nic.