Voda v Dejvicích nepoteče do středy

Voda v Dejvicích nepoteče do středy Zdroj: Blesk - David Malík

Vodu v Dejvicích nebude možné pít nejméně do středy

Vodu z vodovodní sítě v Dejvicích a Bubenči nebude možné pít nejméně do středy, jsou potřeba další testy. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) dnes doplní současných 50 cisteren o dalších deset, novinářům to řekl generální ředitel PVK Petr Mrkos. Bez pitné vody je asi 32.000 lidí. Voda obsahuje vyšší koncentrace koliformní bakterie, které bývají přítomny ve fekáliích. Lidé měli po požití vody střevní potíže, asi 130 vyhledalo lékaře a dva byli hospitalizovaní.

Pravděpodobnou příčinou byl pokles tlaku ve vodovodu, při kterém byla nasáta stojatá voda s bakteriemi ze slepé přípojky, která není zakreslena v mapě. S podobnou přípojkou se PVK v Dejvicích už setkaly. "Budeme ji hledat asi na kilometrovém úseku pomocí kamerového systému," řekl Mrkos. Pátrat budou mezi vodojemem Andělka a hotelem Diplomat.

V současné době PVK vodovod proplachuje, nedělní výsledky rozborů vody ještě ukázaly u některých vzorků zvýšené hodnoty. Podle Mrkose první rozbory PVK prováděly preventivně v pátek, protože při výměně vodoměrů klesal tlak v síti. "Než jsme dostali výsledky rozborů, které trvají jeden den, už jsme měli informace z nemocnic," řekl ředitel vodohospodářů.

Lidé, kteří vyhledali kvůli střevním potížím lékaře, budou moci žádat kompenzaci. Po vyčíslení ušlého zisku dostanou odškodnění i firmy, PVK jsou pro takové případy pojištěny.