Budoucnost české ekonomiky

Budoucnost české ekonomiky Zdroj: Archív

Quo vadis, česká ekonomiko?

Nakladatelství Pravý břeh.cz právě vydalo pozoruhodný sborník článků s názvem „Budoucnost české ekonomiky“, který má podtitul Jdeme na Západ, anebo na Balkán? Zdaleka přitom nejde jen o pouhé suchopárné stati o hospodářství, investicích, či bankovnictví.

Zárukou vysoké kvality sborníku jsou především jeho autoři. Kromě jiných například guvernér České národní banky Miroslav Singer, exministr průmyslu a dnešní šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, profesor Milan Zelený z americké Fordham University, finanční publicista a investor Pavel Kohout, politolog Stanislav Balík či novináři Pavel Páral (Euro) a Miroslav Cvrček, náš redakční kolega z Reflexu.

Začteme-li se do jednotlivých příspěvků pozorněji a začneme je analyzovat, nemůžeme si neklást řadu velmi znepokojivých otázek, týkajících se víceméně bezprostředně, či alespoň nepřímo, každého z nás.

Změní se například Česká republika opravdu v pouhé překladiště cizího zboží? Kam se vytratila dříve prosperující odvětví, ve kterých jsme leckdy představovali světovou špičku? A co až zahraniční investoři přesunou výrobu do jiných zemí s ještě levnější pracovní silou?

Přehnaným optimismem sborník věru nehýří a bylo by dobré, kdyby proto doputoval i k politikům jako jsou premiér Bohuslav Sobotka a ministři Andrej Babiš (i když ten to všechno ví určitě líp) a Jan Mládek.

Profesor Zelený v rozhovoru avizuje ve sborníku konec globalizace, již nahradí éra relokalizace a regionalizace. Guvernér Singer, opěvovaný za umělou devalvaci koruny exportéry a proklínaný drobnými střádaly za to, že se jim zahraniční dovolená prodražuje, erudovaně rozebírá tempa růstu v Evropě z dlouhodobého pohledu. Jan Skopeček (čtenáře s averzí vůči umělcům můžeme uklidnit, že se nejedná o herce, nýbrž o liberálního ekonoma z Vysoké školy ekonomické) zase podotýká, že Česko sice podle všeho překonalo pětiletou hospodářskou stagnaci, nicméně příčiny, které ji způsobily, stále přetrvávají.

Sborník „Budoucnost české ekonomiky“ je zásadním příspěvkem do diskuse o důvodech krize, která postihla Evropu i Českou republiku a nabízí i konkrétní východiska ze současné situace, což ho činí velmi podnětným dílem v kontextu dnes často nekoncepčních politických rozhodnutí.