Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Ladislav Němec / Mafra / Profimedia.cz

Zeman tvrdí, že mu schodek ve výši 100 miliard nevadí, jeho nadační fond vyzývá k opaku

Prezident Miloš Zeman dokáže někdy své vlastní tvrzení otáčet podle potřeby. Ostatně kdysi řekl, že „jen blbec nemění názory“. V tom případě by ale měl zrušit svůj Nadační fond, který kritizuje právě neustálé zadlužování země.

Zeman v nedělním televizním pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že mu „nevadí plánovaný schodek státního rozpočtu ve výši sto miliard. Důležité prý je, zda v něm kabinet dokáže podpořit investiční pobídky“. „Daleko více záleží na tom, jak uděláte strukturu výdajů. Já jsem na konferenci o stavebnictví nedávno říkal, že za první až čtvrtý měsíc letošního roku klesly investiční výdaje o 16 procent, a pak se nemůžeme divit, že je poměrně vysoký přebytek státního rozpočtu. Pro mě je důležité, jestli se sníží, nebo zvýší podíl investičních výdajů," dodal prezident.

Jenže na stránce „Nadačního fondu prezidenta republiky Ing. Miloše Zemana“ si můžeme přečíst tato slova o cílech fondu: „Klade si za cíl postupně se zapojit do umořování státního dluhu a tím de facto symbolicky zahájit cestu ke zvratu negativního trendu zadlužování ČR. Je zřejmé, že tento Nadační fond sám o sobě nemůže tento národohospodářský trend otočit. Jeho účinek bude zejména v symbolické a edukativní rovině. Každých 170 tisic, o kterých se podaří snížit veřejný dluh, bude symbolicky znamenat osvobození jednoho občana ČR z dluhového sevření."

Zadlužování odmítá i ministr financí Andrej Babiš, podle kterého, že by se příští rok nemělo příliš změnit zadlužení země. Už v minulosti prohlásil, že by se dluh měl stabilizovat kolem 1 700 miliard korun. Jenže to se pořád neděje a dluh každým dnem rychle roste. Navíc vláda dělá některé kroky, které vedou k dalšímu zadlužování.