Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Slavomír Kubeš / Mafra /Profimedia.cz

Kasl nebude lídrem ANO pro pražské volby, Babiše obklopují neřízené střely

Andrej Babiš začíná mít problémy s některými svými lidmi. Ostatní strany nechtějí jeho kandidáta na eurokomisaře Teličku, ministryně spravedlnosti Válková je na válečné stezce se svoji náměstkyní  Marvanovou a včera ANO rozhodlo, že lídrem pro komunální volby v Praze nebude ani exprimátor Jan Kasl ani šéfka pražské organizace strany Radmila Kleslová.

Podle odborníků se začíná v hnutí ANO projevovat to, že nevzniklo jako standardní politická strana, ale že se na Babiše nabalili nejrůznější lidé, kteří nemají žádné ideologické ukotvení. Jednalo se pouze o protest pro protest. Navíc mnozí z nich svoji razancí maskují neschopnost vzájemně se domluvit. Typickým příkladem je spor Válková-Marvanová a Kasl-Kleslová. V druhém případě poslalo předsednictví hnutí ANO v sobotu pryč oba.

Přitom pražské podzimní volby mohou být pro ANO hodně důležité. Pokud neuspěje Babiš při hlasování do Senátu, nic tak hrozného se nestane, stejně jako když se zatím mohutně neprosadí na komunální úrovni. Jeho strana je přece jenom ještě nová. Jenže boj o magistrát hlavního města ukáže, jak je na tom ANO u městských a více pravicových voličů. Sám Babiš se totiž považuje za pravý střed.

TOP 09 chce na místo pražského primátora nominovat Tomáše Hudečka, který už tuto funkci vykonává. ODS zase hodlá vrátit do hry dalšího exprimátora, Bohuslava Svobodu. A v případě ČSSD se hovoří o řediteli nemocnice Motol Miloslavu Ludvíkovi. Jenže sociální demokracie se ani ve volbách do sněmovny (odborář Zavadil) ani v eurovolbách (levicový sociolog Keller) do vkusu Pražanů moc netrefila.

Očekávalo se proto, že s kartami zamíchá právě hnutí ANO a jeho kandidát. Koho vytáhne Andrej Babiš z klobouku, se ukáže brzy.