Bill Gates

Bill Gates Zdroj: Profimedia.cz

Bill Gates: Čína by měla nabádat bohaté k charitě

Čína by měla víc povzbuzovat své bohaté k charitě a snažit se, aby se dobročinnost stala i pro zámožné Číňany běžnou praxí. To řekl spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates, který se svou manželkou Melisou založil nadaci a vložil do ní 38 miliard dolarů (761 miliard Kč).

Gates se domnívá, že bohatí Číňané změní svůj dosud nepříliš ochotný přístup k charitě, pokud dostanou podněty od vedení země. "Když se objeví nějaká katastrofa, pozorujeme v zásadě štědrost, co se ale týče systémových věcí typu darů na zdravotní problémy nebo podpory hendikepovaným, to tam ještě není," řekl Gates v Singapuru. Vládě v Pekingu by poradil, aby zvážila opatření na podporu dobročinnosti, jako je možnost daňového odpisu darů.

Asijské země v čele s Čínou v posledních dvou desetiletích zažily prudký vzestup a nárůst bohatství. Na filantropii se to ale zatím příliš neprojevuje a charitativní aktivity se zaměřují hlavně na místní záležitosti.

Skoupost čínských boháčů zarazila svět v roce 2012, kdy Gates spolu s dalším americkým miliardářem Warrenem Buffettem pozval 50 nejbohatších Číňanů na charitativní večeři. Třetina z nich odmítla, údajně v obavě, že se na ně bude tlačit, aby darovali peníze.

Loni charitativní dary stovky největších čínských dárců klesla proti předešlému roku o 44 procent na 890 milionů dolarů. O rok dříve se hodnota jejich darů propadla o 55 procent. Jedním z možných důvodů takového propadu je řada skandálů kolem čínských charitativních organizací, které vedly k obavám ze zneužití darů.

Gates s Buffettem vyzývají miliardáře, aby v rámci jejich kampaně "Giving Pledge" odevzdali během svého života nejméně polovinu svého bohatství na dobročinné účely. Ze 444 miliardářů v Asii registrovaných časopisem Forbes se k tomuto slibu připojila necelá desítka.