Analýza

Analýza Zdroj: Profimedia.cz

Dav amatérů předpovídá události daleko přesněji než tajné služby. Jak je to možné?

Ve Spojených statech existuje skupina amatérů, kteří s pomocí internetu předpovídají různé události ve světě daleko přesněji než vycvičení analytici zpravodajské služby CIA, kteří mají přístup k tajným informacím. Jak je to možné? To popsal web npr.org.

Elaine Richová sedí u kuchyňského stolu na předměstí Marylandu a snaží se odhadnout, kolik lidí uprchne ze Sýrie. Nebo zda Severní Korea provede nový test rakety s dlouhým doletem před 10. květnem letošního roku. A vyšle Rusko svoji armádu do města Charkov na východní Ukrajině už za několik týdnů? Odpovědi paní Richové vyhodnotí vědci i tajná služba.

V běžném životě je Richová lékárnicí. „Svět nezná moje jméno, nemám žádnou pověst profesionálního analytika, o kterou bych se musela starat. Je to právě anonymita, která mi poskytuje naprostou svobodu předpovídat budoucí události,” říká.

Lepší než profíci

Čtyři roky Elaine Richová a dalších 3000 lidí z běžné populace předpovídá budoucí vývoj události – například, jak se změní ceny ropy ve Venezuele, nebo právě vývoj v KLDR. Jsou součástí projektu Good Judgment - Správný úsudek, který spustili psychologové ve spolupráci s lidmi z tajných služeb.

Podle jedné zprávy jsou předpovědi pocházející z projektu Good Judgment často přesnější, než odpovědi, které poskytují analytici CIA s přístupem k tajným dokumentům.

Když Richová poprvé slyšela o experimentu, nemyslela si, že bude v předpovídání úspěšná. O mezinárodních vztazích toho moc nevěděla, slabá byla i v matematice. Ale přihlásila se a dostala krátké školení o odhadování pravděpodobnosti. Poté ji byl poskytnutý přístup k webové stránce. Na té jsou desítky pečlivě napsaných otázek, o které se zajímají tajné služby. Vedle otázky je vždy místo, kam Richová napíše číslo – procentuální odhad možnosti toho, že se daná situace stane. A Richová uspěla. Je mezi 30 nejúspěšnějšími lidmi z experimentu, jejichž předpovědi jsou až o 30 procent přesnější než předpovědi nejlepších analytiků tajných služeb.

A jak lékárníce Richová hledá informace potřebné k odpovědím na otázky? Chodí na nějaké obskurní stránky? “Většinou jenom hledám na Googlu,“ odpověděla. Jak je ale možné, že skupina běžných amerických občanů s přístupem k internetu dokáže lépe předpovědět budoucí situace než profesionální analytici?

Lekce mrtvého vola

“Každý byl překvapen přesností předpovědí,“ říká Philip Tetlock, jeden ze tří psychologů (dalšími jsou Barbara Mellersová a Don Moore), kteří založili projekt Good Judgment. “Za svou kariéru jsem zjistil, že pokud vezmete větší skupinu lidí, kteří mají přístup k různým informacím a zprůměrujete jejich předpovědi, tak dostanete lepší odpovědi, než když se spolehnete na jednoho profesionála nebo na skupinu profesionálů. Moudrost davů je velice důležitá součást projektu,” vysvětluje Tetlock pro web npr.org.

Moudrost davů poprvé popsal britský statistik Francis Galton v roce 1906. Galton byl na akci, kde se 800 lidí pokusilo odhadnout váhu mrtvého vola. Poté, co byla udělena cena, vzal Galton všechny odhady a zprůměroval je. Většina tipů byla hodně špatná, buďto příliš vysoká, nebo příliš nízká. Co ale Galtona překvapilo, byl jejich průměr. Mrtvý vůl vážil přesně 543,4 kilogramů. Zprůměrovaný odhad byl 542 kilo.

“Zjistit, jestli funguje moudrost davů při předpovídání světových událostí, bylo cílem projektu Good Judgment. A odpověď zní: Ano! Projekt samozřejmě tajné služby nenahradí, ale může jim pomoci zpřesnit své budoucí odahdy,” uzavřel Philip Tetlock pro npr.org.