Netanjahu

Netanjahu Zdroj: Profimedia.cz

Netanjahu: Palestinci nemají velký zájem o mír s Izraelem

Izraelci pochybují, že Palestinci skutečně stojí o mír. Americkému ministrovi zahraničí Johnovi Kerrymu to ve čtvrtek v Jeruzalémě sdělil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Kerry přijel do Izraele na návštěvu v době obnovených izraelsko-palestinských mírových rozhovorů.

"V Izraeli přibývají pochybnosti o tom, že jsou Palestinci oddáni míru," citovala Netanjahua agentura Reuters.

Nynější návštěva je už Kerryho desátá za poslední rok. Jeho cílem je pomoci vyjednávačům dospět k rámcové dohodě, která bude sloužit k řešení hlavních sporných bodů izraelsko-palestinských jednání. Dohoda má umožnit vznik nezávislé Palestiny a ukončit letitý konflikt. Vyjednávači jsou ale podle izraelských sdělovacích prostředků stále velmi vzdáleni jakékoli dohodě o hranicích, bezpečnostních opatřeních, uprchlících a statusu Jeruzaléma, což jsou otázky, kvůli nimiž byla neúspěšná minulá kola jednání.

Kerry se má v pátek večer a v sobotu ráno sejít s palestinským předákem Mahmúdem Abbásem, večer v sobotu se pak má vrátit do Jeruzaléma k dalšímu jednání s Netanjahuem. Není vyloučeno, že se s oběma politiky sejde ještě v neděli, před nedělním odletem do Jordánska. Američtí ani izraelští odborníci za nynější Kerryho cesty zásadní zvrat v rozhovorech nečekají. Ministr se chce do regionu znovu vrátit za týden.

Již dávno před zahájením rozhovorů komentátoři upozorňovali na to, že ani Izrael, ani Palestinci ve skutečnosti na žádných mírových rozhovorech nemají velký zájem. Dosavadní status quo oběma stranám v podstatě vyhovuje. Palestinci dostávají velké finanční příspěvky ze Západu, Izraelci zajistili svoji bezpečnost zdí. Těžko říci, v čem by existence nějakého palestinského státu byla v této době zlepšením situace. Spíše lze uvažovat o ambicích Obamovy americké zahraniční politiky. O naplnění snu každého amerického prezidenta, zanechat o sobě mír na Blízkém východě. Tento sen je ale nyní spíše zbytečný, protože mír tu je a jiná dohoda není pravděpodobná.