Lotyšsko euro

Lotyšsko euro Zdroj: ČTK

V Lotyšsku nově platí eurem, které nechtějí

Lotyšsko se na Nový rok stalo osmnáctým členem eurozóny a dva miliony obyvatel této pobaltské země tak vyměnily fungující národní měnu lat za euro, které se potýká s vážnými problémy.

Zavedení eura v Lotyšsku se ale nesetkalo s podporou veřejnosti, která byla většinově proti zrušení národní měny. Vláda za peníze daňových poplatníků přesto vedla rozsáhlou kampaň a obhajovala evropskou měnu jako ochranu před mocenskými tlaky Ruska.

Se vstupem do eurozóny muselo Lotyšsko, jedna z nejchudších zemí EU, splatit do Evropské centrální banky 30 milionů eur a převést na ni měnové rezervy své národní banky. Jako nový člen muselo také vstoupit i do nového záchranného fondu pro krachující země eurozóny (ESM). Do něj musí postupně zaplatit 2,8 miliardy eur (77 miliard korun), z toho v nejbližších letech 320 milionů eur (10 miliard korun). To bude značná zátěž pro státní rozpočet země.

Podle některých ekonomů může zavedení eura Lotyšsku, která je v EU stejně jako Česko od roku 2004, uškodit nebo jej dokonce přivést k bankrotu ve stylu Řecka, které po zavedení drahého eura rychle ztrácelo konkurenceschopnost.

Do eurozóny musí postupně vstoupit všechny země EU včetně České republiky, která se k tomu také zavázala. Výjimku mají sjednanou jen Velká Británie a Dánsko. Popularita zavedení eura u nás ale prudce klesá a podle nedávného průzkumu CVVM je proti zavedení společné evropské měny 77 procent obyvatel.