Ambasáda

Ambasáda Zdroj: ČTK

Policie našla při vyšetřování výbuchu na palestinské ambasádě zbraně

Kriminalisté dnes našli v objektu budoucí palestinské ambasády několik zbraní, které neprošly českou evidencí. Policie je dále zkoumá, řekl ČTK šéf pražské policie Martin Vondrášek. Počet zbraní ani jejich druh nechtěl upřesnit.

Při vyšetřování středečního výbuchu trezoru, který nepřežil velvyslanec Džamál Muhammad Džamál, policisté podle Vondráška našli řadu stop. "Pokud se ptáte, zda to byly i zbraně, pak říkám, že ano," uvedl šéf policie. Česká diplomacie bude chtít po palestinské straně vysvětlení.

Nechtěl upřesnit jejich počet ani další podrobnosti. "Následují genetická a balistická zkoumání," dodal. Podle se něj policie mimo jiné zjišťuje, zda zbraně pocházejí z některé ze světových databází.

Policie nyní bude zjišťovat, jak se zbraně na ambasádu dostaly. "Podmínky pro nabývání vlastnictví, držení, nošení a používání zbraně nebo střeliva, práva a povinnosti držitelů zbraní nebo střeliva jsou stanoveny zákonem č. 119/2002 Sb., o zbraních a střelivu. Ustanovení tohoto zákona se vztahují i na osoby požívající diplomatických výsad a imunit," sdělila ČTK mluvčí ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová. Ministerstvo je proto nálezem znepokojeno. "Mohlo by jít o porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích a budeme požadovat na palestinské straně vysvětlení," dodala.

Trezor a látku, která v něm vybuchla, zkoumá kriminalistický ústav. Výsledky expertiz lze podle policie očekávat v řádu dnů. Mluvčí ambasády Nabíl Fahil uvedl, že trezor se běžně používal. Vyvrátil tak tvrzení palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího o tom, že tento trezor nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel.

Fahil později upřesnil, že na velvyslanectví byly dvě schránky: jedna, která vybuchla, a druhá, která byla uzavřená. Nepoužívaný trezor podle mluvčího policie otevřela a nic v něm nenašla.

Policie a Bezpečnostní informační služba nemají poznatky o tom, že by středeční výbuch byl teroristický čin. Podle palestinské strany se jednalo zřejmě o pracovní úraz.

Dnes čeští lékaři provádějí pitvu těla velvyslance. Jeho ostatky by mohly být do Palestiny převezeny příští týden. Do Česka již dorazil první zástupce palestinského ministerstva zahraničí, misi dočasně vede chargé d'affaires Džadalláh Sabatín.

Server týdeníku Respekt uvedl, že policisté našli v budově například samopaly. Celkem by prý vyzbrojily alespoň "desetičlennou bojovou jednotku." Vyzbrojená ambasáda ale prý nemusí být překvapující, citoval Respekt zdroj z tajných služeb. Palestinci se podle něj obávají útoků izraelské rozvědky Mossad. "Všude na světě se pro jistotu vyzbrojují, i když tím porušují diplomatické úmluvy," řekl podle serveru důstojník.