Holger Apfel

Holger Apfel Zdroj: Profimedia.cz

Šéf německých neonacistů prý sexuáně obtěžoval mladíky a musel odstoupit

Holger Apfel (42), předseda extrémně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD), se vzdal všech postů ve straně a po 24 letech z ní vystoupil. Údajně je tajný homosexuál.

Bývalý vůdce neonacistů a otec tří dětí Apfel v dopise členům strany píše, že ho k rezignaci přivedly „vnitrostranické intriky, urážlivé rozbroje a stupňující se tlaky“, které ho vyčerpávají a jimž už nechce čelit.

Oficiálně odešel kvůli zdravotním důvodům, ale skutečnost může být jiná. Objevily se informace, že během kampaně před volbami do Spolkového sněmu loni v srpnu sexuálně obtěžoval mladého člena své strany. Obětí byl údajně Daniel S. (20), student Vysoké školy pro vědu, techniku a kulturu v Lipsku. Po straně prý o tom koluje i videozáznam. Holger Szymanski, šéf saské NPD, navíc tvrdí, že expředseda v opilosti sexuálně napadl dva mladíky.

Apfel se v prohlášení brání tím, že si nedokáže na dotyčný srpnový večer vzpomenout, protože se opil.

Apfel byl zřejmě předmětem nátlaku a hrozilo mu, že pokud neodejde dobrovolně, jeho protivníci všechno zveřejní.

Jak uvedla televize ARD, Apfel se předloni ujal řízení celé strany a prosazoval takzvaný seriózní radikalismus. „Místo vyholených lebek, vojenských bagančat a provokativního křiku chtěl získávat příznivce politikou vedenou o oblecích a z poslaneckých lavic.“

Poměry ve straně budou zřejmě poněkud ostré. „Jediná rada, kterou mohu odcházejícímu předsedovi NPD dát, se skládá z pistole a jedné kulky,“ napsal na Facebooku jeden neúspěšný kandidát NPD do Spolkového sněmu.

Celý případ připomíná i jiné aféry, které se týkají krajní pravice. Její příslušníci sice okázale bojují proti homosexuálům, sami však občas půvabům osob téhož pohlaví podléhají. Rakouský politik a představitel tamní krajní pravice Jörg Haider, který zemřel v roce 2008 při autonehodě, byl také podezřelý z homosexuálních kontaktů. Rakouské soudy z roku 2009 rozsudkem zakázaly pod vysokou pokutou tyto pověsti šířit. Podle článku v tisku se Haider před smrtelnou nehodou opíjel v jednom gay klubu v Klagenfurtu a jeden mladý muž ho označil za svého několikaletého milence.Jak známo, předváleční němečtí nacisté měli ve svých řadách také dost příslušníků, kteří byli tajní homosexuálové, čemuž nacistický kult mužnosti dost nahrával.