Rozvadov

Rozvadov Zdroj: profimedia.cz

Na bavorských hranicích čeká české řidiče více kontrol

Bavorsko chystá výrazně více přepadových kontrol u hranic s Českou republikou. Pro novoroční vydání deníku Die Welt to řekl tamní ministr vnitra Joachim Hermann. Podle něho chce největší německá spolková země tímto způsobem zakročit proti přeshraniční kriminalitě a proti mezinárodně působícím zločineckým skupinám.

Herrmann chce výrazně zvýšit počet takzvaných závojových pátrání, kdy policisté – běžně v civilu a v civilních autech – kontrolují namátkově vytipovaná vozidla a osoby v třicetikilometrovém pásu u bavorsko-české hranice. Sázet chce bavorský ministr také na ještě užší spolupráci s německou celostátní policií, s celníky i s českými policisty.

Důkladné kontroly českých řidičů ve třicetikilometrovém pásmu za bavorskou hranicí byly přitom v minulosti terčem ostré kritiky českých občanů i úřadů.

Důvodem četnějších kontrol je podle Herrmanna mimo jiné „zaplavování“ Bavorska pervitinem, kterému v Německu říkají crystal meth. Podle úřadů připadá 81 procent všech německých zadržení pašovaného pervitinu na Bavorsko a Sasko, tedy země sousedící s Českem.

V Sasku loni pervitin zachytili v 1526 případech, což je podle Die Welt nárůst o 127 procent oproti roku 2012. V Bavorsku to bylo 1292 případů, což je meziroční nárůst o 25 procent. Podobně vzrostlo meziročně i množství zadržené drogy, v Bavorsku to na začátku prosince 2013 bylo už 34 kilogramů. Za celý předchozí rok přitom bavorští policisté zachytili „jen“ 23 kg této návykové látky.

V Bavorsku loni také podle ministra vnitra přibylo případů pašování lidí a stoupl počet krádeží aut, která v minulosti opakovaně mizela za hranicemi. Častější prý byla také vloupání do bytů.

Namátkové kontroly u svých východních hranic zavedlo Německo poté, co na konci roku 2007 sousední Česko a Polsko vstoupily do schengenského prostoru v němž se na vnitřních hranicích mezi státy neprovádějí klasické hraniční prohlídky.