Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Tomáš Tesař

Opět volby: Nahradí Okamuru v Senátu jeho kandidát? O místo se uchází i zpěvačka Lapčíková

Nový rok ani ještě pořádně nezačal a příští týden nás čekají další volby. Tentokráte jenom v jednom senátním obvodě a to ve Zlíně. Vybere se nástupce Tomia Okamury, který se stal v říjnu poslancem. A jeho Úsvit přímé demokracie má šanci, že opět uspěje.

Za hnutí Úsvit kandiduje lékař Pavel Talaš, což je otec přítelkyně Tomia Okamury. Jeho šance na postup do druhého kola se zvýšily poté, co se ANO Andreje Babiše rozhodlo těchto minivoleb nezúčastnit a podpořilo právě Talaše. Ten už má zkušenosti z komunální politiky, byl starostou Napajedel.

Mezi devíti kandidáty jsou tři ženy. Kromě Jany Juřenčákové (ta byla senátorkou za tento obvod již v letech 2006 až 2012 a teď kandiduje za hnutí Nezávislí) a Mileny Kovaříkové (ČSSD) je to i známá cembalistka a zpěvačka lidových písní Zuzana Zdráhalová-Lapčíková. Ta jde do souboje za hnutí Starostové a nezávislí (ti jsou na celostátní úrovni v koalici s TOP 09) a Zlínské hnutí nezávislých.

Strany, které neuspěly v říjnových předčasných volbách, například Zemanovci či skupiny kolem Jany Bobošíkové, nenasadily žádné kandidáty. Naopak menší seskupení, které zabodovaly, a získali peníze od státu na svoji činnost, kandidáty mají. Za Piráty je to Luděk Maděra a za Svobodné Jiří Remeš. Sestavu pak doplňují komunista Radomír Rafaja, lidovec Patrik Kunčar a Libor Lukáš z ODS.

Problémem podobných doplňovacích voleb bývá velmi nízká účast voličů. Uvidíme, zda se tento předpoklad naplní i ve Zlíně. Pokud nezíská žádný z kandidátů více než 50 procent hlasů, rozhodne o vítězi druhé kolo.