Superdebata k evropským volbám pořádaná Politologickým klubem Fakulty sociálních věd.

Superdebata k evropským volbám pořádaná Politologickým klubem Fakulty sociálních věd. Zdroj: Politologický klub FSV UK

První evropská debata před publikem: Vondra, Gregorová či Farský o Ukrajině i klimatu

Po pěti letech si budeme opět volit zástupce do Evropského parlamentu. Volby se uskuteční již 7. a 8. června a politické strany a hnutí rozbíhají své kampaně na plné obrátky. Vzhledem k důležitosti těchto voleb pro budoucnost Evropy se Politologický klub FSV UK rozhodl letos uspořádat superdebatu právě na jejich téma. S předními zástupci kandidátek politických stran a hnutí, které usilují o mandát v Evropském parlamentu proběhne diskuse o palčivých evropských otázkách dnešní doby.  Na reflex.cz najdete přímý přenos debaty i online glosář.

Hosté debaty se vyjádří k hlavním tématům nadcházejících voleb do Evropského parlamentu, mezi které bezpochyby patří otázky kolektivní obrany v odpovědi na ruskou agresi na Ukrajině, boje proti dezinformacím či možná řešení problémů v zemědělství.

Spolu s novými výzvami a novým rozložením sil v parlamentu přichází také obměna v Evropské komisi. Jak fungovaly Evropská komise a Evropský parlament v minulém volebním období? Jaké změny nás čekají v budoucím období a jak ovlivní život občanů EU? Je nutná reforma Evropské unie? Jak by taková reforma měla vypadat?

I o těchto otázkách budou debatovat zástupci šesti kandidátek politických stran a hnutí, které mají podle posledních průzkumů největší šanci na zisk mandátu v Evropském parlamentu, v moderované diskusi. 

Pozvání do superdebaty přijali: za hnutí ANO 2011 Klára Dostálová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny PČR, za koalici SPOLU Alexandr Vondra, europoslanec a místopředseda ODS, Českou pirátskou stranu bude reprezentovat Markéta Gregorová, europoslankyně a místopředsedkyně Pirátů, hnutí STAN Jan Farský, místopředseda hnutí, koalici SPD a Trikolóry zastoupí Petr Mach, bývalý europoslanec a vysokoškolský pedagog a koalici Stačilo! Jan Skalický, manažer a předseda Asociace Dunaj-Odra-Labe.

Diskuse se bude konat 19. dubna od 17:30 na Právnické fakultě UK v Collegiu Maximu (místnost 100) a současně bude také probíhat v online prostoru na sociálních sítích. Celou debatou provede zúčastněné moderátor Jan Volenec, člen Politologického klubu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. 

Debatu organizuje Politologický klub FSV UK ve spolupráci s Reflexem za podpory projektu HeyEU! (4EU+), Akademického senátu FSV UK, Fakulty sociálních věd UK a Právnické fakulty UK. Debatu přijde glosovat Martin Bartkovský, šéfredaktor Reflexu.