Video placeholde
Nepokoje v Irském Dublin po útoku na děti
Nepokoje v Irském Dublin po útoku na děti
Nepokoje v Irském Dublin po útoku na děti
Nepokoje v Irském Dublin po útoku na děti
Nepokoje v Irském Dublin po útoku na děti
28
Fotogalerie

Extrémní výtržnosti v Dublinu. Protest proti migraci se zvrhl v řádění ultrapravicových chuligánů

Policie v irském hlavním městě zatkla 34 lidí při nepokojích, které vypukly ve čtvrtek večer poté, co neznámý muž v centru Dublinu pobodal ženu a tři děti. Policejní šéf Drew Harris dnes výtržnosti označil za bezprecedentní a již dříve uvedl, že za nimi byla "krajně pravicová ideologie". Při chaotických událostech bylo podle něj poškozeno 11 policejních vozidel, škody utrpěly také podniky v centru metropole.

"Takovéto výtržnosti jsme dosud nezažili," uvedl podle veřejnoprávní televize RTÉ komisař Harris na ranní tiskové konferenci. Řekl, že 32 ze zadržených ještě během dopoledne stane před soudem.

Výtržníci se ve čtvrtek odpoledne shromáždili v lokalitě Parnell Square, kde po útoku nožem utrpěly žena a pětiletá holčička vážná zranění, zatímco další dvě děti byly zraněny lehce. Útočníka ve středním věku záhy zpacifikovali svědci incidentu, načež si jej převzala policie, která ihned nestanovila možný motiv činu. Podle neoficiálních informací v médiích podezřelý žije v Irsku přes 20 let a má irské občanství.

Na demonstraci na místě útoku podle RTÉ postupně sílilo napětí a dav 100 až 200 lidí začal s příchodem večera slovně i fyzicky útočit na policii. Lidé na strážce zákona házeli pyrotechniku a nejméně jedno policejní vozidlo se ocitlo v plamenech. Na mostě přes řeku Liffey někdo zapálil také dvoupatrový autobus, hlášeno je i rabování obchodů.

Ve večerním prohlášení Harris uvedl, že nepokoje vyvolala "frakce šílených chuligánů ovládaných krajně pravicovou ideologií". Účastníci potyček podle médií měli transparenty s nápisy Irish Lives Matter (Na irských životech záleží) a chovali se nepřátelsky k novinářům. Jeden z demonstrantů řekl agentuře AFP, že "na Iry útočí špína".

Podle Harrise je zjevné, že tito lidé "byli radikalizováni skrze sociální média". "Viděli jsme, jak lidé ke špetce faktů přidali hromadu domněnek," řekl. Policie podle něj na události reagovala adekvátně, neboť nemohla předvídat, že izolovaný násilný čin bude mít takto dramatickou dohru.

Zároveň policejní šéf informoval, že pětiletá holčička zraněná při útoku na Parnell Square zůstává v kritickém stavu. Policie zatím v případu nikoho nezatkla.