Severní Pásmo Gazy po ostřelování Izraelem. (27. 10. 2023)

Severní Pásmo Gazy po ostřelování Izraelem. (27. 10. 2023) Zdroj: ČTK / AP / Abed Khaled

Noční ostřelování Gazy (28.10.2023)
Snímek pořízený z videa izraelských obranných sil ukazuje izraelské tanky za hranicemi Gazy.
Záblesky nad Gazou - pohled se Sderotu. (27. 10. 2023)
Záblesky nad Gazou - pohled se Sderotu. (27. 10. 2023)
4
Fotogalerie

Izraelská armáda postupuje ve fázích války, pokračuje v pozemní akci z noci

Izrael postupuje ve fázích této války proti palestinskému hnutí Hamás, řekl dnes izraelský armádní mluvčí Daniel Hagari citovaný serverem The Times of Israel (ToI). Podle něj pokračuje rozsáhlá pozemní akce v Pásmu Gazy zahájená v noci i silné ostřelování tohoto území, v němž Hamás vládne od roku 2007.

"Pěchota, obrněné, ženijní a dělostřelecké síly se účastní operace, doprovázené silnou (vzdušnou) palbou," řekl Hagari podle ToI. Dodal, že izraelské pozemní síly jsou stále v Pásmu Gazy a pokračují v bojích. Podle něj dosud při této rozšířené pozemní akci nebyl zraněn žádný izraelský voják. Od 7. října ale podle něj zemřelo v bojích 311 izraelských vojáků, někteří i při pozemních vpádech do Pásma Gazy.

Hagari také uvedl, že armáda v noci zneškodnila další dva velitele Hamásu, jeden velel vzdušným jednotkám a druhý námořním. Podle Hagariho díky tomu nyní Izraelci "bojují se slabším nepřítelem".

Mluvčí rovněž řekl, že cílem armády je jednak eliminovat teroristickou skupinu Hamás a také zachránit rukojmí, která Hamás 7. října unesl. Podle jeho slov je v Gaze 229 rukojmích. V pátek armáda informovala, že dosud kontaktovala 224 rodin s tím, že jejich blízcí jsou rukojmími Hamásu v Pásmu Gazy. Tento počet se mírně zvyšuje s tím, jak se upřesňují informace o pohřešovaných.

Izraelská armáda podnikla v noci na dnešek už několikátý pozemní výpad do Pásma Gazy od útoku Hamásu na Izrael ze 7. října, při němž ozbrojenci z Hamásu a jejich rakety vypálené na Izrael zabili podle izraelských zdrojů na 1400 lidí. Dnešní noční pozemní akce izraelské armády, která vnikla na sever Pásma Gazy, stále pokračuje a je zatím nejrozsáhlejší.

Rovněž páteční večerní izraelské ostřelování této oblasti bylo dosud nejintenzivnější a také trvá. V pátek večer rovněž v Pásmu Gazy přestal fungovat internet a mobilní spojení. Dnes ráno popsal reportér BBC, který je na jihu Pásma Gazy, situaci v místě jako "totální chaos". Řidiči sanitek podle něj vyjíždějí jen podle toho, kde slyší exploze. Nemají totiž telefonické spojení. Při bombardování Pásma Gazy od 7. října zemřelo podle palestinských zdravotnických úřadů, ovládaných Hamásem, přes 7000 lidí.

Hagari dnes také řekl, že Izrael umožní vstup dalších kamionů s vodou, potravinami a léky do Pásma Gazy. Dosud se jich tam dostalo jen asi stovka poté, co byl před týdnem otevřen přechod na hranici pásma s Egyptem.

O jednotlivých etapách současné války Izraele s Hamásem hovořil 20. října izraelský ministr obrany Joav Galant, který za první fázi označil operace s cílem zničit vojenskou infrastrukturu Hamásu a hnutí totálně zlikvidovat. Součástí této části války jsou letecké údery. Galant tehdy řekl, že "později" lze očekávat i pozemní manévry. Druhá, přechodná fáze má podle Galanta zahrnovat boje, ale "s nižší intenzitou", protože vojáci se soustředí na "eliminaci ohnisek odporu". "Třetí fáze bude vyžadovat odstranění odpovědnosti Izraele za život v Pásmu Gazy a nastolení nové bezpečnostní reality pro občany Izraele," uvedl Galant, aniž by to upřesnil.