Tisková konference na Pražském hradě. Na snímku Volodymyr Zelenskyj (6. 7. 2023)

Tisková konference na Pražském hradě. Na snímku Volodymyr Zelenskyj (6. 7. 2023) Zdroj: Blesk: Jiří Koťátko

Prezident Petr Pavel s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským (28.4.2023)
Tisková konference Zuzany Čaputové, Petra Pavla a Volodymyra Zelenského (28.4.2023)
Tisková konference Zuzany Čaputové, Petra Pavla a Volodymyra Zelenského (28.4.2023)
Tisková konference Zuzany Čaputové, Petra Pavla a Volodymyra Zelenského (28.4.2023)
Tisková konference Zuzany Čaputové, Petra Pavla a Volodymyra Zelenského (28.4.2023)
35
Fotogalerie

Zelenskyj v Praze: Českou pomoc pociťujeme všude. Ukrajina jednou bude členem NATO

Do Česka dnes přiletěl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Setkal se s prezidentem Pavlem, který jej přivítal na pražském hradě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po jednání s českým prezidentem Petrem Pavlem v Praze poděkoval za českou pomoc Ukrajině. To, co dělá Česko pro svobodu ukrajinského lidu, je znát, řekl. Varoval před následky ruské propagandy, která má podle něj vliv i v Česku. Za ideální by považoval, aby Ukrajina dostala pozvánku do Severoatlantické aliance (NATO). Sjednotit na tomto názoru všechny členy aliance je složité, ale je správný okamžik pro jednotu, míní.

Zelenskyj poděkoval za vřelé přivítání v Česku. „Česká účast na osudu Ukrajiny je znát, pociťujeme to na obraně, v politice, ve všem, co děláme,“ řekl. Česko je podle něj důležité v otázce vojenské pomoci Ukrajině, v dodávkách zbraní, v podpoře sankční politiky vůči Rusku, ale i v podpoře vstupu Ukrajiny do EU a NATO. Ocenil i to, že Česko přijalo statisíce uprchlíků. „Sníme o dni, kdy budeme moci zaručit bezpečnost všem lidem a Ukrajinci se budou moci vrátit do své země,“ řekl.

Za ideální výstup nadcházejícího summitu NATO ve Vilniusu by považoval pozvánku Ukrajiny do NATO. Chápe ale, že může být složité, aby tento postoj získal stoprocentní podporu. „Myslím, že je ten správný okamžik ukázat jednotu a statečnost aliance. Potřebujeme dát jasný signál, že pro nás je to zlomový okamžik,“ uvedl. Důležitým bodem jednání summitu je z hlediska Ukrajiny i debata o dalším balíčku obranné podpory, doplnil.

Je přesvědčen, že se Ukrajina součástí NATO stane. „Ukrajina nemá nyní pozvání v žádné formě. Myslím, že je potřeba ukázat celému světu a Rusku sílu aliance a její jednotu,“ doplnil. Některé státy NATO se podle něj stále ještě ohlížejí na Moskvu.

S Pavlem dnes na Pražském hradě hovořili o společné bezpečnosti, spolupráci na posilování obrany a na eliminaci „teroristického nebezpečí ze strany Ruska“, řekl Zelenskyj. To vztáhl především k situaci v Záporožské jaderné elektrárně, kterou Rusové okupují. Ukrajina tento týden uvedla, že se ji Rusko chystá obvinit z ostřelování elektrárny.

Zelenskyj v té souvislosti zmínil destruktivní vliv ruské propagandy. „Bohužel má vliv i na prostředí v ČR. Je třeba se před tím bránit,“ uvedl. Vybídl také k jednáním se třetími zeměmi a realizaci „mírového vzorce“ s jejich pomocí. „Je velice důležité, že Česká republika se při přijímání svých nezávislých rozhodnutí neohlíží na Moskvu,“ podotkl.

Pavel: Ukrajinská protiofenziva ukazuje, že Rusko není zdaleka tak silné Ukrajinská protiofenziva ukazuje, že Rusko není zdaleka tak silné, jak se snažilo všechny přesvědčit. Po dnešním jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Praze to řekl prezident Petr Pavel. Česko podle něj přispělo za dobu trvání invaze celkovou hodnotou 45 miliard korun na boj proti ruské agresi.

Pavel uvedl, že Zelenskyj je prvním ukrajinským prezidentem po 14 letech, který navštívil Česko. Ocenil odvahu ukrajinského národa i Zelenského, který v době ruské agrese a přímých hrozeb shání podporu pro svoji zemi mezi partnery a spojenci.

„Je obdivuhodné, s jakým nasazením, s jakou vůlí se Ukrajina brání zpočátku obrovské přesile. Dnes se dá říct, že se síly pokud ne vyrovnaly, tak vyrovnávají, protože Ukrajina nejenže zahájila protiofenzivu, ale ukazuje, že Rusko zdaleka není tak silné, jak se snažilo nás všechny přesvědčit,“ poznamenal Pavel.

Ukrajina podle něj může nadále počítat s českou podporou. Vláda, ale i privátní společnosti a občané napadené zemi přispěli částkou 45 miliard korun, řekl. Česko podle Pavla poskytlo 676 kusů těžké techniky a protivzdušné obrany, 4,2 milionu kusů středorážové a velkorážové munice či 380.000 kusů dělostřelecké munice. „Nevidím jiné řešení konfliktu než ukrajinský úspěch. Pokud by uspělo Rusko, základy společnosti, ve kterých žijeme, budou významně otřeseny,“ uvedl.

Obnovu Ukrajiny, nejen poválečnou, ale i v době války, je nutné vidět jako příležitost i pro Českou republiku a české firmy, řekl dále Pavel na tiskové konferenci. Příští týden podle něj Ukrajinu navštíví 30 českých podnikatelů s vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny Tomášem Kopečným.

Podle Pavla je v zájmu České republiky, aby Ukrajina v okamžiku, kdy válka skončí, zahájila jednání o přístupu do Severoatlantické aliance (NATO). „Je to v zájmu i naší bezpečnosti, regionální stability, ale také ekonomické prosperity,“ řekl.

Na summitu NATO podle Pavla lídři zemí budou mluvit o určité institucionalizaci podpory Ukrajině prostřednictvím střednědobého plánu, který na pět let zafixuje podporu Ukrajiny. „Podpora bude vyjádřena i finančními prostředky ve výši 500 milionů eur (zhruba 12 miliard korun). Česká republika do této podpory je připravena přispět pět milionů eur (120 milionů Kč),“ řekl Pavel. Zároveň bude pozice Ukrajiny posílena prvním jednáním Rady NATO-Ukrajina, míní.

Stejně tak bude Česko usilovat o to, aby přístupová jednání Ukrajiny o vstupu do EU byla zahájena do konce letošního roku, zopakoval Pavel svůj dlouhodobý postoj.

Zelenskyj dnes večer přiletěl do Prahy z Bulharska, kde jednal s premiérem Nikolajem Denkovem nebo se svým protějškem Rumenem Radevem. Návštěva má být podle Hradu vyjádřením ocenění podpory, kterou Česko poskytuje Ukrajině od začátku ruské agrese, a přinést vzájemné ujištění, že tato podpora bude pokračovat.

Ukrajinský prezident bude v pátek jednat s premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) i šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Setká se se členy vlády a Parlamentu.

Na twitteru před příletem do Prahy Zelenskyj konkretizoval, že tématem jednání bude obrana, blížící se summit NATO ve Vilniusu, evropská a euroatlantická integrace Ukrajiny, situace u Záporožské jaderné elektrárny nebo rekonstrukce napadené země.

Zelenskyj od ruského vpádu na Ukrajinu navštívil několik západních metropolí včetně Londýna, Paříže, Berlína a Washingtonu, ale například i Varšavu. Dnes byl v Bulharsku, po návštěvě ČR by měl zamířit mimo jiné do Istanbulu, kde se podle tureckých médií sejde s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Zelenskyj už jednou do Prahy přijel, bylo to však dávno před jeho vstupem do politiky - v roce 2009 byl v Česku na dovolené. Nyní tak jde o jeho první prezidentskou návštěvu české metropole.

Volodymyr Zelenskyj v Praze (20009).Volodymyr Zelenskyj v Praze (20009).|Hronometer