Video placeholde
Volodymyr Zelenskyj a Petr Pavel na Hradě (6. 7. 2023)
Volodymyr Zelenskyj a Petr Pavel na Hradě (6. 7. 2023)
Volodymyr Zelenskyj a Petr Pavel na Hradě (6. 7. 2023)
Volodymyr Zelenskyj s Petrem Pavlem na Pražském hradě na jednání obou delegací - ukrajinské a české (6. 7. 2023)
Volodymyr Zelenskyj s Petrem Pavlem na Pražském hradě na jednání obou delegací - ukrajinské a české (6. 7. 2023)
7
Fotogalerie

Martin Bartkovský: Zelenskyj svou návštěvou vyznamenal Pavla, Fialu i celé Česko. Je to pohlavek chcimírům

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes večer nečekaně navštívil Prahu. Svou další cestu po Evropě zahájil jednáním o zbraních v Bulharsku a následně zamířil do Prahy, kde se setkal s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Fialou a předsedy obou komor parlamentu. Tento významný diplomatický krok potvrzuje významnou roli Česka na mezinárodní scéně a jeho status stabilního a ceněného spojence Ukrajiny ve válce, kterou zahájilo Rusko. V této válce jsou civilisté každý den zabíjeni, mučeni a znásilňováni na pokyn Vladimira Putina.

Volodymyr Zelenskyj zahájil druhou fázi své spojenecké válečné diplomacie. Poté, co přijímal státníky v Kyjevě, kam jako jeden z prvních zamířil český premiér Petr Fiala, nyní je navštěvuje v jejich zemích. Česko v jeho plánu představuje významnou zastávku. Ukrajinský prezident zde děkuje za dosavadní podporu, přičemž naše země (při přepočtu na počet obyvatel) je nejaktivnější na světě. Bezpečnostní poradce prezidenta Pavla, Tomáš Pojar, potvrdil, že cestu naplánoval Zelenskyj při setkání s Petrem Fialou a původně měla být o 14 dní dříve, ale kvůli Zelenského pracovnímu vytížení byla posunuta.

Proč je však tato návštěva tak významná? Ukrajinský prezident si vybral Prahu jako místo pro přespání a jednání s českými politiky, a tak tomu věnuje poměrně dost času. Dvoudenní návštěva ukazuje, že Česko má pověst bezpečné země. Jedná se o další významný diplomatický krok naší země, která je tímto aktem vnímána jako silný spojenec v rámci Severoatlantické aliance. Česko poskytuje zbraně, peníze (a to i prostřednictvím veřejných sbírek) a ubytovává uprchlíky. Jako první dodalo Ukrajině těžkou techniku a odšpuntovalo vlnu dodávek zbraní a munice z celého světa.

Návštěva prezidenta Zelenského je také potřebným vzkazem všem chcimírům, tedy lidem, kteří by nejraději odzbrojili Ukrajinu a nechali ji bezbrannou na milost Rusku. Dlouhé měsíce se zde veřejné mínění snaží narušovat různí Rajchlové a Vrabelové, kteří útočí na bezpečnostní zájmy České republiky i ukrajinskou nezávislost. Česko nyní dokazuje, jakou má pozici na světové mapě.

Tím se zároveň vyvrací teorie, že bychom si neměli pořizovat moderní zbraňové systémy, protože bychom se stali hlavním cílem pro Rusko. Nyní u nás nocuje muž, který je největším nepřítelem Vladimira Putina, chorého diktátora, který se neštítí použít ty nejbrutálnější metody k likvidaci svých oponentů. A co se děje? Nic. Česká republika chrání Volodymyra Zelenského a posmívá se bezbrannosti Ruska. Samozřejmě, že v tom nejsme sami. Je to díky našemu členství v NATO, které v posledních měsících také mnoho lidí zpochybňuje. Zde vidíte, jaký to má smysl a že se není čeho bát.

Vladimir Putin je masový vrah, Rusko je slabý teroristický stát a Rusové na Ukrajině prohrají. Země Volodymyra Zelenského se jednou opět stane svobodnou. A to i díky zemím, jako je Česko.