Video placeholde
Greta Thunbergová, finská místopředsedkyně Evropského parlamentu Heidi Hautalaová, bývalá místopředsedkyně švédské vlády Margot Wallströmová, vedoucí kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak a někdejší irská prezidentka Mary Robinsonová
Mezinárodní pracovní skupina pro environmentální důsledky války u prezidenta Zelenského
Prezident Zelenskyj během setkání s Mezinárodní pracovní skupinou pro environmentální důsledky války
Greta Thunbergová u prezidenta Zelenského
Zničení Kachovské přehrady je prý největší ekologickou katastrofou od začátku ruské invaze na Ukrajinu
10
Fotogalerie

Viliam Buchert: Podivné političky a aktivistka Greta u Zelenského. Podle Thunbergové je mír blízko. Tak určitě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svoji neutuchající aktivitou na mezinárodním poli pomohl zachránit svoji zemi před okupací většiny území ruskými vojsky. Jeho tlak zajistil především dodávky západních zbraní či výcvik ukrajinských vojáků v cizině a tím i přežití národa. Pro dobrou věc je ale někdy schopen se spojit zřejmě s kýmkoli. Ve čtvrtek 29. června ho například v Kyjevě navštívila delegace jakési „Mezinárodní pracovní skupiny pro environmentální důsledky války“, o které nejsou dostupné relevantnější informace. A světová média akci pojala tak, jako kdyby skupině šéfovala švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová, i když tomu tak nebylo. Navíc není jasné, co chce vlastně podobná skupina konkrétně dělat a některé její členky kvůli své minulosti vyvolávají negativní reakce.

Po setkání s „Mezinárodní pracovní skupinou pro environmentální důsledky války“ Zelenskyj v Kyjevě prohlásil: „Potřebujeme vaši odbornou pomoc.“ Na jednání se prý především hovořilo o ekologické katastrofě, kterou způsobilo nedávné protržení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny. Co přesně se ovšem po úmyslném zničení přehrady v případě životního prostředí stalo, zatím nebylo objasněno, protože ani ukrajinská, ani ruská strana na místo nepouštějí zahraniční novináře, a pokud, tak je jejich práce velmi omezena. Thunbergová podle ukrajinských médií řekla, že reakce světa na tuto „ekocidu“ byla nedostatečná. „Nemyslím si, že jakákoliv reakce může být dostatečná,“ dodala. Jak si takovou reakci ale představit, když se jedná o území, kudy se táhne válečná fronta? To samozřejmě slečna Greta netuší a podobně jako v jiných případech ani nenavrhuje konkrétní řešení, jen konstatuje, že něco je špatně. Tomu skupinka aktivistek říká „odborná pomoc“. Přitom většina delegace se ani v minulosti nijak odborně ekologickým otázkám nevěnovala, takže čekat něco originálního a se od ní nedá v budoucnosti ani v případě Ukrajiny. Není také vůbec jasné, jak má tato skupina vlastně fungovat. 

Mimochodem Thunbergová se zjevně ve válečné vřavě na Ukrajině moc neorientuje. Na shromáždění v Berlíně 15. června totiž prohlásila: „Jediné, co mohu (Ukrajincům) říci: My vás podporujeme, mír je blízko, vidíme všechno, co se děje.“ Tak určitě, mír je blízko…

Problematické bylo i složení samotné delegace u Zelenského. Členkou pracovní skupiny byla kromě Thunbergové také bývalá místopředsedkyně švédské vlády Margot Wallströmová, která je odbornicí na úplně všechno. Byla ministryní pro ochranu spotřebitele, mládež a ženy, ministryní kultury, pak sociálních věcí, jako členka Evropské komise se najednou stala komisařskou pro životní prostředí a poté švédskou ministryní zahraničí. Už v roce 2005 vyvolala pozdvižení, když tvrdila, že odpor „proti myšlence nadnárodní Evropy by mohlo vrátit kontinent na cestu k holocaustu“ (učinila tak před svou návštěvou Terezína v České republice u příležitosti 60. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora). Po vášnivých protestech Izraele k tomu ještě dodala: „Židé proti mně vedou kampaň“. Snad se tím nechlubila u Zelenského, který je židovského původu…

Ani jeden muž

Další členkou delegace byla někdejší irská prezidentka Mary Robinsonová. Ta v srpnu 2014 během konfliktu mezi Izraelem a Gazou napsala článek do časopisu Foreign Policy, v němž naléhala na uznání palestinského teroristického hnutí Hamásu jako legitimního politického aktéra.

Ve skupině pak byla finská místopředsedkyně Evropského parlamentu Heidi Hautalaová. Ta je alespoň dlouholetou členskou finské strany zelených. Její politická kariéra ale byla rovněž provázena kontroverzemi. V říjnu 2013 Hautalaová odstoupila z funkce ministryně pro rozvoj a řízení státního vlastnictví kvůli obvinění ze zneužití pravomocí. Vyhrožovala totiž vyhazovem vedení finské státní společnosti Arctia Shipping, která podala trestní oznámení na členy ekologického hnutí Greenpeace, kteří neoprávněně vnikli na její ledoborce. Dlouho o věci Hautalaová lhala veřejnosti, až musela rezignovat. Čtyři roky předtím si načerno najala uklízečky a řemeslníky, ale za jejich práci nezaplatila potřebné příspěvky na důchodové pojištění. Později ale měla tu drzost, že byla členkou ministerské pracovní skupiny proti šedé ekonomice. Z té odstoupila, až když se skandál po uveřejnění v médiích provalil.

Kdybych chtěl být jízlivý, tak ještě k návštěvě v Kyjevě dodám, že vášnivé propagátorky genderové vyrovnanosti (což byly všechny účastnice zájezdu) nevzaly sebou do delegace ani jednoho muže.

Peníze místo prázdných řečí

Co konkrétně bude „Mezinárodní pracovní skupiny pro environmentální důsledky války“ v případě Ukrajiny dělat, je naprosto nejasné, není to možné dohledat. Prezentuje se pouze prázdnými frázemi. A že pomoc Ukrajinci v tomto případě potřebují, je jasné. 

Válka na Ukrajině nejenže ničí celá města i vesnice a přináší rozsáhlé ztráty na životech, ale má také velmi negativní dopad na životní prostředí a vytváří toxické dědictví pro další generace. Podle ukrajinského ministerstva pro ochranu životního prostředí a přírodních zdrojů bylo přibližně 30 procent chráněných oblastí v zemi, které pokrývají více než 1,2 milionu hektarů, bombardováno, znečištěno, vypáleno nebo jinak zasaženo vojenskou činností. Útoky na palivové a průmyslové objekty způsobily na některých místech únik chemických látek do řek a podzemních vod. Používání výbušných náloží v městských oblastech vytváří obrovské množství trosek a sutin, které mohou způsobit znečištění ovzduší, vody a půdy. Poškození průmyslu a infrastruktury citlivé na životní prostředí, jako jsou čistírny odpadních vod a kanalizace, rovněž vytváří problémy, jejichž náprava může trvat roky. To všechno bude stát obrovské peníze, které Ukrajina nemá a dlouho mít nebude. Takže pomoc by byla potřeba, ale prázdné řeči, jaké předvedla v Kyjevě „Mezinárodní pracovní skupina pro environmentální důsledky války“ ničemu nepomáhají, jednalo se především o naaranžované PR, kterému se prezident Zelenskyj propůjčil tím, že se vyfotil se známou aktivistkou Gretou.