Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Foto Aha! – M. Rušinová, J. Koťátko, J. Poláček, T. Tran

Jednání o česko-americké obranné smlouvě ve Sněmovně: Tomio Okamura (SPD) (27.6.2023)
Tomio Okamura
Tomio Okamura
Tomio Okamura
Předseda SPD Tomio Okamura v pořadu Partie TV Prima (20.2.2022)
5
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Dejte na Okamuru velký pozor, naši pátou kolonu je nutno velmi bedlivě střežit

Bezpečnostní smlouva s USA, kterou už má léta skoro každá evropská Patagonie, nakonec vítězně prošla přes divoký odpor Okamurovy strany naší sněmovnou. Nemusí to tak dopadnout pokaždé. Stran a straniček, které by rády naše vztahy se Spojenými státy rozmetaly, máme dost, naštěstí marginálních. Nikde ale není psáno, že se jednou nezvětší. Na to jsme my i oni hloupí dost a dost.  Werichova slavná poučka, „to je blbé, to se bude líbit“, platí nejen pro divadlo. Na hloupost má prý v demokracii právo každý. 

Všechny návrhy SPD v Poslanecké sněmovně i mimo ni, bránění vzniku nových zákonů o spojenectví a obraně, obstrukce i propaganda, to vše vypadá jako by to přišlo přímo z Ruska. Hledí, aby naše armáda byla co nejslabší a poměry u nás byly co nejzmatenější, aby vládnutí šlo ztuha. Všemi obstrukčními triky chtějí SPD a spol. omezit naše styky s demokratickými zeměmi. Ohánějí se demokratickou ústavou a po ruském stylu převracejí skutečnost na ruby, když tvrdí, že ne Rusko, ale USA usilují o naši nesvobodu. Vy demokraté jejich svobody projevu respektujete. Rádi si opakujete, že slyšeny musí být všechny názory. Jen tak je dobrodiní demokracie zajištěno.  

Možná byste si měli také opakovat, jak mrštně a dovedně dokázaly v minulosti síly nesvobody škodit, svobodu rozvrátit, zničit a ujmout se hrůzovlády „demokraticky, ústavně“, někdy i za jásotu oslepeného lidu. Jak lstivě dokázaly využít každičkého demokratického prvku pro nastolení diktatury a jak lehkomyslnost se umrtvila síly občanů, kteří proti ztrátě svobody často nepozvedli ani hlásek. 

Demokracie je dobrý tobogan

Lidé často říkají, „a co se dalo dělat, vždyť Hitler postupoval legálně, podle ústavy“. Stejně legálně postupoval i Gottwald. O SPD předáka Okamury, který také neporušuje zákony, nesmíte říkat, že postupuje podle not z Moskvy. Dá vás k soudu, který prohrajete. Nemáte žádný důkaz, že Okamura podle Ruska opravdu šlape. Ale kdo potřebuje naši republiku bezbrannou, bez spojenců, bez účasti na smlouvách, kterými se demokratické státy vzájemně ochraňují? 

Okamura říká, že vše dělá z lásky k vlasti. Z lásky že by neozbrojenou vlast vystavil té svobodě, jakou mají v Rusku? Říká, že američtí imperialisti nás chtějí obsadit, aby nás vykořisťovali. To se o USA říká odjakživa. V první světové válce Spojené státy zachránily evropskou demokracii. V druhé světové válce to opakovali. W + V zpívali: „Co se půjčuje, to se vrací, Ameriko vrať nám civilisaci“. Amerika zachránila půl Evropy před Stalinem. Druhou půlku považoval Stalin za válečnou kořist. Omyl lidstva byl monumentální. I Beneš říkal: „Stalin jde k demokracii“. Tento omyl trvá dodnes. Putin právě přehrává světu, jak to v Rusku chodí odjakživa. Okamura těžko může tvrdit, že to nevidí. Píšu Okamura, ale myslím všechny ty naše rusofily. Rusové nás neosvobodili od Hitlera, jedna diktatura plynule přešla v druhou. Podepíše někdo tento názor?

Demokracie je dobrý tobogan. Kdo je šikovný, rád se na něm sveze. Okamura je dobrý jezdec. A za ním celá řada dalších. My jsme nepozorní demokrati. Kdysi na ruské nebezpečí upozorňovala tajná služba. Prezident Zeman se jí za to vysmíval, ale i on byl to nebezpečí. Naši pátou kolonu, ať už slouží Rusku nebo své mocibažné hlouposti, je nutno bedlivě střežit. Právo zničit demokracii jim žádný zákon nedává. Přijde den, kdy bude muset republika rázně zasáhnout. Nechť není nepřipravena. Jako USA s Japonci po útoku na Pearl Harbor v prosinci 1941. A nemyslete, že to je přitažené za vlasy. S Rusy nic za vlasy přitažené není.