Meltingpot 2023

Meltingpot 2023 Zdroj: red

Meltingpot 2023
Meltingpot 2023
2
Fotogalerie

Meltingpot 2023: Přijede autor Proč spíme Matthew Walker, hlavním tématem bude dlouhověkost

Ostrava, 14. června 2023 – Šestý ročník mezinárodního diskusního fóra Meltingpot, které proběhne od 19. do 22. července 2023 po boku festivalu Colours of Ostrava v industriálním areálu Dolních Vítkovic, nabídne na nejméně deseti scénách přes 200 inspirativních řečníků z celého světa z vědy, politiky, kultury, businessu i společenského života.

K hlavním hvězdám budou patřit přední britský odborník na spánek a autor bestselleru Proč spíme Matthew Walker, irský specialista na dechové techniky a autor knihy Oxygen Advantage Patrick McKeown, britský filmový režisér, kouč kreativity a zakládající člen kapely Faithless Jamie Catto, provokativní americko-izraelský spisovatel Tuvia Tenenbom, česko-švýcarský profesor neurologie a bývalý vedoucí lékař FIFA Jiří Dvořák nebo česká architektka Eva Le Peutrec. Hlavním tématem fóra se letos stane longevity - dlouhověkost, zdraví a biohacking. V areálu návštěvníci nově najdou Biohacking Expo, výstavní a prodejní zónu představující společnosti zabývající se zdravím, výkonností, dlouhověkostí. Na pomezí Meltingpotu a Colours of Ostrava připravili pořadatelé novou Cacao stage s tanečními a pohybovými workshopy, intimními vystoupeními písničkářů a předními světovými DJs a hudebníky z žánru organic electronic. Vstupenka na Colours of Ostrava platí zároveň pro vstup na všechny scény fóra Meltingpot. Projekt Meltingpot 2023 je spolufinancován z rozpočtu Moravskoslezského kraje. Více informací na www.meltingpotforum.com.

„Dlouhověkost, zdraví a výkonnost je aktuálně jedním z nejdiskutovanějších témat ve vědě i společnosti. Díky lékařskému a technologickému pokroku mnozí tvrdí, že nyní stojíme na prahu objevů, které navždy promění podstatu lidského života. Jak moc jde o přehnaná očekávání a kolik toho již nyní o dlouhověkosti víme? Jaké jsou aktuální vědecké trendy a objevy a jaké malé kroky můžeme udělat každý sám již nyní bez velkých výdajů?,” vysvětluje kurátorka fóra Meltingpot Zlata Holušová hlavní téma longevity, o kterém zde budou diskutovat lékaři, vědci, podnikatelé a odborníci z celého světa. Vedle longevity se fórem prolne dalších devět témat, které hýbou současným světem kolem nás i v nás. Program vzniká ve spolupráci s odbornými kurátory, kterými letos jsou John Perkins, Igor Lukeš, Tomáš Sedláček, Tomáš Šebek a Shooka Bidarian.

K dalším hlavním zahraničním hostům patří vedle výše uvedených například právě americký autor bestsellerů o ekonomice a politice John Perkins, americký environmentalista Bill McKibben, švédská ekologická aktivistka a filmová režisérka Helena Norberg-Hodge, americká neuropatoložka a zakladatelka vědeckého Institutu lásky a času Julia Mossbridge, americká mentorka a bývalá analytička CIA Carmen Medina nebo česko-americká vědkyně a podnikatelka ze Silicon Valley Barbara Paldus.

Z České republiky na Meltingpotu vystoupí například archeoložka Sara Polak, novinář Jakub Szántó, ekonom a filozof Tomáš Sedláček, hokejový trenér a mentální kouč Marián Jelínek, fyzioterapeut Pavel Kolář nebo novinářka Alexandra Alvarová. Program diskusí dále doplní Terapie sdílením, Kecy a politika, Hausbot Petra Horkého, PechaKucha Night nebo představení Ridiny Ahmedové Sádlo.

Colours of Ostrava a Meltingpot také nově nabídnou tzv. Biohacking Expo. „Návštěvníci se budou moci seznámit s aktuálními trendy na poli péče o svou zdravotní i duševní pohodu, objevit tajemství biohackingu na vlastní kůži nebo otestovat stroje, které pro výcvik astronautů používá dokonce i NASA,” dodává Zlata Holušová.

Nová scéna Cacao stage propojí hudební část Colours of Ostrava a konferenční program Meltingpotu. „Jde o koncept reagující na současné trendy na poli hudby i životního stylu. Návštěvníky nová scéna obrazně zavede na pobřeží azurových moří Jižní Ameriky,” láká Zlata Holušová. Zažijí zde taneční a pohybové workshopy, intimní hudební vystoupení písničkářů a taneční párty předních DJs a hudebníků z žánru organic electronic a ecstatic dance. Zahrají například Mose, Rodrigo Gallardo, Mirabai Ceiba, Ape Chimba, Nessi Gomes, Joshua Swahé, Daniel Rojas nebo Mr. Kriss. Součástí programu bude také kakaový rituál.

Fórum Meltingpot vedle samotné konference letos v únoru již popáté představilo online projekt Voices of Meltingpot, který přináší inspirativní filmové rozhovory s předními hosty předchozího ročníku fóra. Mezi dvaceti zahraničními i českými osobnostmi, které nabídly na kameru vhled do svého vnitřního světa, osobních příběhů, myšlenek a zkušeností, nechybí například „Ledový muž“ a extrémní otužilec Wim Hof, expremiér Bhútánu a ekologický aktivista Tshering Tobgay, aktivní horolezec Jamie Andrew, který přišel o ruce i nohy, odborník na klimatické změny Mark Maslin, autor bestselleru Dalajlámova kočka David Michie nebo básník, prozaik a dramatik Lemn Sissay. Všech devatenáct filmů s českými titulky je zdarma ke zhlédnutí na webu www.meltingpotforum.com/voicesofmeltingpot. Trailer Voices of Meltingpot 2022: https://bit.ly/vom_2022_trailer.