Hudební festival KAMEN!CE v České kamenici v roce 2022

Hudební festival KAMEN!CE v České kamenici v roce 2022 Zdroj: Archiv KAMEN!CE

Hudební festival KAMEN!CE v České kamenici v roce 2022
Hudební festival KAMEN!CE v České kamenici v roce 2022
Hudební festival KAMEN!CE v České kamenici v roce 2022
Hudební festival KAMEN!CE v České kamenici v roce 2022
Hudební festival KAMEN!CE v České kamenici v roce 2022
7
Fotogalerie

Skrytý poklad mezi českými festivaly. KAMEN!CE láká na přírodu, Kollera, Tata Bojs a dobrovolné vstupné

Už tento týden začne v severních Čechách nenápadný a rok od roku nadupanější hudební festival KAMEN!CE. Česká Kamenice u Děčína, která se rozkládá na území tří chráněných krajinných oblastí a nedaleko národního parku České Švýcarsko představí od 15. do 17. června třeba David Koller, Prago Union, Midi lidi, Tata Bojs a mnoho dalších. Na dvou stagích během tří dnů zahraje přes 50 kapel a interpretů z Česka i ze zahraničí. Akci doprovodí filmy, besedy i vědomostní kvízy s dr. Vševědem z pořadu Na lovu. A to vše za dobrovolné vstupné. 

Do České Kamenice se tak už několik let sjíždějí hudební fanoušci z celé republiky, což naplňuje jeden z cílů organizátorů festivalu, kterým je především kvalitní hudební produkce. Martin Šolc, jeden z organizátorů festivalu, k tomu říká: „Snažíme se ukázat, že česká alternativní hudební scéna má co nabídnout a městské festivaly nemusí být pořád o těch samých jménech. Chceme, aby návštěvníci měli možnost objevovat nové neokoukané tváře. Vedle již zavedených jmen se tak představí řada mladých talentovaných umělců jako například P/\ST, Brighter Days nebo Badfocus. Osobně se těším se také na comeback Wild Tides.”

I letos si přijdou na své hlavně fanoušci alternativní a elektronické hudby. Vedle hlavních headlinerů Davida Kollera, Prago Union, Midi lidi a Tata Bojs se už tradičně představí i mladé vycházející hvězdy české hudební scény nebo romské kapely. Hudební program doprovodí řada kulturních akcí, mezi nimi třeba vědomostní kvíz s populárními televizními lovci Jakubem "Kalkulátorem" Kvášovským a Jiřím Martínkem alias Doktorem Vševědem. Festival je koncipován jako multižánrový, aby uspokojil co nejširší publikum. Největší prostor ale jednoznačně dostává alternativní scéna.

Zahraniční scénu budou tentokrát reprezentovat němečtí PABST, slovenští Tolstoys a slovenská zpěvačka Katarzia. Melancholická a temná písničkářka Katarzia svoji tvorbu charakterizuje jako „slovenský girl folk rap“. Zpívá jazykem generace 3. tisíciletí a otevírá kontroverzní témata společnosti. Už dříve spolupracovala s Davidem Kollerem a aktuálně spolupracuje s novocirkusovým souborem Cirk La Putyka. Berlínští indie-rockeři PABST si s anglickými texty a mezinárodním zvukem už získali pozornost kritiky i fanoušků. Tolstoys se pak představí v úplně nové sestavě. Tři z původních členů ze Slovenska doplní bubeník z Nového Zélandu a mladá kytaristka z Německa. Návštěvníky festivalu čeká pestrobarevná show plná groovy magie.

Už tradiční místo v programu festivalu KAMEN!CE mají mladí nezávislí interpreti, od kterých si organizátoři slibují, že přitáhnou hlavně mladší ročníky. Rodan na sebe vůbec poprvé výrazně upozornil na přelomu let 2020 a 2021, když se singlem Gone bodoval v rozhlasových hitparádách. Díky singlu Introvert Party Club byl vybrán mezi pětici finalistů národního kola Eurovision Song Contest a loni vydal debutové album Glasses Off. Mezi mladší objevy patří i pražští Brighter Days, hrající melodický hardcore s prvky pop-punku, kteří nastartují fanoušky hned první festivalový večer. P/\ST je pražské experimentální rapové duo s přesahem do elektroniky, poprvé na sebe výrazně upozornili druhým místem soutěži Startér Radia Wave v roce 2019.

Festival už tradičně dává prostor i romským kapelám, které v jednom odpoledním bloku vždy roztancují malé i velké. Letos zahrají mimo jiných Čhave Romane.    

Pořadatelem hudebního festivalu KAMEN!CE je město Česká Kamenice. Před třemi lety došlo ke spojení vedení města, a hlavně jeho mladého starosty Jana Papajanovského, s Jakubem Burešem, na severu známým promotérem a autorem show Silný řeči, a Martinem Šolcem, kytaristou v pražské indie-popové skupině I Love You Honey Bunny a produkčním ve známé kulturní skupině Nerudný fest.

Z původně všední městské slavnosti plné mažoretek a big bandů pak vznikl jedinečný festival, který láká hudební fandy nejen z regionu, ale hlavně pak z Prahy nebo z blízkého Německa. Jakub Bureš, další z organizátorů, k tomu dodává: „Chceme dokázat, že i menší město dokáže zorganizovat skvělý hudební festival pro místní i přespolní, nehledě na věk, sociální původ, barvu pleti, gender, či sexuální orientaci. Základním atributem je podpora města a jeho vedení, nejen finanční, ale i mentální, které se nebojí odvážnější dramaturgie. Díky tomu město na tři dny ožije neopakovatelnou atmosférou.“

Kompletní program festivalu najdeze zde >>>