Britská monarchie se chystá na korunovaci

Britská monarchie se chystá na korunovaci Zdroj: profimedia

Oficiální pozvánka na korunovaci
Kvůli korunovaci vzniklo i speciální emoji
Camilla bude během korunovace nosit korunu královny Mary
Královna Alžběta II. v den své korunovace. Na hlavě má koruna svatého Edwarda, v ruce drží panovnické žezlo s křížem
Korunovaci budou provázet třídenní oslavy spojené i s jídlem
31
Fotogalerie

Jak bude vypadat korunovace Karla III.? 38 000 zvonů po celé zemi a zlatý kočár, co je skoro jako pračka

Očekávaná korunovace britského krále Karla III. v sobotu 6. května v londýnském Westminsterském opatství se uskuteční takřka přesně 70 let poté, co tentýž ceremoniál absolvovala Karlova matka Alžběta II. Ponese se ale ve skromnějším duchu, což podle paláce odráží moderní dobu.

Pozvánky na korunovaci jsou vytištěny na recyklovaném papíře. Manželka Karla III. Camilla, která byla dosud označovaná za královnu choť, je na nich poprvé představena jako královna. Text pozvánek, vyzdobených květinami, je psán středověkým písmem. Je na nich i starobylý motiv zeleného mužíka, který symbolizuje panovníkovy snahy o ochranu životního prostředí, a také jaro a znovuzrození. Obklopen je listovím z dubu, břečťanu a hlohu, což jsou rostliny typické pro Spojené království, vysvětlil Buckinghamský palác. Pozvánky jsou dílem Andrewa Jamiesona. Spolu s nimi královský pár zveřejnil také nový portrét.

Pozvánku na korunovaci dostalo asi 2000 hostů, také český prezident Petr Pavel. Korunovační obřad bude výrazně skromnější než ten, který zažila v roce 1953 Karlova matka, zesnulá královna Alžběta II. Na alžbětinské korunovaci bylo hostů zhruba 8000. Nyní však budou poprvé v historii pozváni i monarchové z jiných států.

K události bylo podle paláce vytvořeno i speciální emodži, jehož inspirací se stala koruna svatého Eduarda, která je v Anglii už více než 350 let ústředním symbolem korunovace panovníků.

Kratší průvod i obřad

Slavnost začne v sobotu 6. května, kdy se průvod s králem Karlem III. a jeho chotí Camillou vydá z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství, kde je korunuje arcibiskup z Canterbury. Královský průvod vyrazí po hlavní třídě Mall, vedoucí k paláci, projde kolem oblouku Admirality a bude pokračovat přes Trafalgarské náměstí až do vládní čtvrti Whitehall a Westminsterského opatství.

Video placeholde
Expert Forejt o všem, co můžeme čekat na korunovaci Karla III. • Petr Macek

Průvod bude výrazně kratší než při korunovaci Alžběty II. před 70 lety. Tehdy procesí s panovnicí vedlo po osmikilometrové trase, která zahrnovala také nákupní třídy Oxford a Regent Street. Také samotná korunovace má být o zhruba hodinu kratší než Alžbětina, měla by trvat jen krátce přes hodinu.

Ze strany na stranu

Cestou do Westminsterského opatství pojedou Karel III. s manželkou kočárem, který poprvé použila Alžběta II. při svém diamantovém jubileu. Tento moderní kočár má i topení či klimatizaci. Na cestu zpět nasednou Karel III. s Camillou do historického pozlaceného kočáru, který váží 4000 kilogramů a je tažen osmi koňmi. Zesnulá královna Alžběta II. popsala cestování tímto kočárem jako otřesnou zkušenost. „Nedá se říci, že by ten kočár byl úplně jako pračka na prádlo, ale zatímco jiná vozidla se pohybují kupředu, tento kočár se pohybuje ze strany na stranu," prohlásil Martin Oates, který se podílel na jeho renovaci. Kočár je tak těžký, že dokáže jet maximálně rychlostí chůze.

Během korunovace bude použita koruna svatého Eduarda, kterou měla i královna Alžběta II. při korunovaci v roce 1953. Na konci korunovační bohoslužby tuto korunu nahradí Imperiální státní koruna, kterou královna nosila například na otevření zasedání parlamentu. Královna Camilla bude mít korunu královny Mary.

Obrazovky v parcích

Po korunovaci se průvod vrátí do Buckinghamského paláce, z jehož balkonu královská rodina pozdraví lidi venku.

Přibližně 3800 míst u památníku královny Viktorie před Buckinghamským palácem připadne zaměstnancům britského státního zdravotnického systému (NHS), veteránům či zástupcům charitativních organizací s vazbami na královskou rodinu. Dalších 354 uniformovaných kadetů bude moci sledovat korunovační průvod od oblouku Admirality.

Očekává se, že metropole bude plná královských fanoušků a v londýnských parcích budou umístěny velkoplošné obrazovky, aby mohli sledovat události celého dne.

Korunovační quiche

V den korunovace se má rozeznít všech 38 000 kostelních zvonů ve Spojeném království. Rovněž zazní z britských válečných lodí a armádních základen po celé zemi salvy a později nad palácem proletí vojenská letadla, od spitfirů z druhé světové války po moderní stíhačky.

Při oslavách se bude podávat slaný koláč quiche, na který vybrali recept panovník a jeho manželka Camilla. Pokrm se špenátem, fazolemi a estragonem je částečně odvozen z receptu na korunovační kuře, které bylo s využitím kari a majonézy vymyšleno při příležitosti korunovace Karlovy matky, královny Alžběty II. v roce 1953 a vaří se dodnes. Quiche bude v den korunovace podáván na stovkách komunitních obědů plánovaných po celé Británii.

V neděli se ve Windsoru uskuteční světelná show a koncert, na kterém vystoupí známé hudební a taneční hvězdy. Zatím není jasné, kolik bude korunovace Karla III. stát. Korunovace jeho matky Králův mladší syn, princ Harry, který se v roce 2020 vzdal své role v královské rodině, přijede na korunovaci bez manželky a dětí. Za Česko se akce zúčastní prezident Petr Pavel s manželkou Evou.

Časová osa korunovace:

  • 10:30 Ve Westminsterském opatství se začnou scházet zahraniční představitelé, britští politici a členové královské rodiny
  • 11:20 Král a jeho žena Camilla vyrazí v kočáře z Buckinghamského paláce.
  • 12:00 Začátek obřadu ve Westminsterském opatství, kde Karla III. korunuje arcibiskup z Canterbury Justin Welby.
  • 14:00 Královský pár se v procesí vydá zpět do Buckinghamského paláce po stejné trase vedoucí kolem sídla britského parlamentu a přes Trafalgarské náměstí. Následně zazní salva na počest královského páru, který kolem 15:15 vystoupí po boku dalších členů královské rodiny na balkóně svého sídla.