Video placeholde
Hasiči z Krásné Lípy popisují zásah u obce Mezná, jako to nejhorší peklo.
Hasiči z Krásné Lípy popisují zásah u obce Mezná, jako to nejhorší peklo.
Hasiči z Krásné Lípy popisují zásah u obce Mezná, jako to nejhorší peklo.
Požár v Českém Švýcarsku (25. 7. 2022)
Požár v Českém Švýcarsku (25. 7. 2022)
34
Fotogalerie

České Švýcarsko sužuje masivní požár. Zasahuje na 150 hasičů, vrtulníky i letadla

V Národním parku České Švýcarsko v současné době hoří na zhruba 30 hektarech. Pokud se nezhorší počasí, zejména nezesílí vítr, mohli by hasiči plameny během dneška dostat pod kontrolu, uvedl v České televizi velitel zásahu a náměstek pro Integrovaný záchranný systém hasičů Ústeckého kraje Martin Laníček. Celkovou likvidaci požáru ale odhaduje na několik dnů, pokud nepomůže počasí.

"Dnes rozhodně, zítra uvidíme, to se hrozně těžce odhaduje. Závisí to minimálně na počasí, jestli přijdou nějaké srážky, jak k nám bude proudit vítr a v jaké intenzitě," řekl ráno k hašení požáru Laníček. Doplnil, že hasiče nyní čeká letecký průzkum, aby měli přehled o tom, jak situace vypadá, a mohli určit strategii pro dnešek.

Hořet v Českém Švýcarsku začalo v neděli, podle Laníčka na místě v současné době zasahuje kolem 30 hasičských jednotek, tedy na 150 hasičů. Hasičům z Ústeckého kraje pomáhají posily z Libereckého a Středočeského kraje, na místě je i jedna jednotka německých hasičů. K dispozici mají tři hasičské vrtulníky a dvě letadla na hašení.

Laníček uvedl, že dnes v noci byla nejhorší situace kolem 3:00, kdy se zvedl silný vítr a nejohroženější byly části obcí Hřensko a Mezná, odkud se museli hasiči stáhnout, protože byli ohroženi na životě. "Obyvatele jsme evakuovali už včera a dnes ráno jsme se do Mezné vrátili a zjistili jsme, že tam bohužel několik objektů hoří, tak je teď hasíme," popsal po 7:00 dění v oblasti velitel zásahu.

Při požáru nebyl mezi hasiči podle Laníčka nikdo vážně zraněn, evidují například jen drobné odřeniny.

Turisté jsou v bezpečí

Turisté i obyvatelé Českého Švýcarska, které od neděle sužuje rozsáhlý požár lesa, jsou v bezpečí. Rozsah škod zatím nelze odhadnout, ani to, zda se oheň dostal k Pravčické bráně, jednomu ze symbolů nejmladšího národního parku v České republice. Zasaženo bylo několik obydlí v obci Mezná, jejich majitelům bude nutné pomoci. ČTK to dnes řekl mluvčí parku Tomáš Salov.

"Aktuálně se řeší škody, které vznikly lidem. Evakuováni byli návštěvníci, tábor u Dolského mlýna i obyvatelé. Všichni lidé by tak měli být v pořádku," uvedl Salov. V noci na dnešek hasiči v Hřensku evakuovali budovy na pravém břehu Kamenice až k hranici s Německem. Náhradní ubytování poskytl Děčín. Na státní hranici převezli hasiči děti z tábora Ferdinand, šlo o sto lidí.

V obci Mezná oheň zasáhl několik budov. "Těmto lidem bude nutné pomoci," uvedl Salov. Pracovníci národního parku aktuálně poskytují zázemí hasičům. "Zajišťujeme jim vše potřebné," uvedl Salov.

Návštěvníci se nedostanou do oblasti Hřenska a soutěsek na Kamenici. "Doporučujeme alternativně se vypravit nejdále do Jetřichovic a na jih do oblasti Krásnolipska a Českokamenicka," řekl Salov. Podle něj je požár mimořádný tím, že se přiblížil k lidským obydlím. Oheň se už v pondělí rozšířil také do Saského Švýcarska. Hoří tam nad údolím Labe u vyhlídky u obce Schmilka i v dalších částech. Vývoj je zatím podle hasičů těžké odhadnout.

Hasiči od rána evidují v Ústeckém, Libereckém, Pardubickém a Středočeském kraji a také v Praze velký počet volání s nahlášením zápachu kouře. Vzhledem k povětrnostním podmínkám lze cítit kouř od požáru v Národním parku České Švýcarsko na desítky kilometrů daleko. "Prosíme občany, aby v tomto specifickém případě zvážili, zda nám volat na tísňové linky," uvedli hasiči na facebooku.