Prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf ODS Petr Fiala

Prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf ODS Petr Fiala Zdroj: Blesk - Jakub Poláček a Twitter / Jiří Ovčáček

Miloš Zeman působil, že má nad svými činy kontrolu.
Miloš Zeman působil, že má nad svými činy kontrolu.
Briefing vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě (21. 10. 2021)
Briefing vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě (21. 10. 2021)
Briefing vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě (21. 10. 2021)
30
Fotogalerie

Zeman není proti jmenování Petra Fialy premiérem. Jeho zdravotní stav je podle lékařů stále omezující

Prezident Miloš Zeman dnes řekl, že se jmenováním předsedy ODS Petra Fialy předsedou nového kabinetu nebude problém. Uvedl to v telefonickém rozhovoru na Frekvenci 1. Současný předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nemá zájem stát se premiérem, poznamenal. Zeman udělá vše pro to, aby vláda vznikla co nejrychleji.

Prezident veřejně promluvil poprvé od 1. září, kdy v Brně zahájil školní rok. Médiu poskytl rozhovor poprvé od 22. srpna, kdy s ním hovořil server Blesk.cz.

Zeman, který se léčí v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), řekl, že se cítí naprosto normálně, a protože není přetížený, tak i lépe než obvykle. Uvedl, že už měsíc nekouří.

Ve sněmovních volbách Zemana překvapil neúspěch Pirátů, byl extrémnější, než čekal. Piráti, kteří do voleb šli v koalici se Starosty a nezávislými (STAN), získali čtyři mandáty. Mají ale být součástí vznikající vlády společně s ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Zeman funguje podle premiéra Babiše úplně normálně. Mluví normálně a je to ten starý dobrý pan prezident, řekl k rozhovoru Zemana pro Frekvenci.

Zeman uvedl, že si váží Mynáře za to, že zdokumentoval, jak v nemocnici podepisuje svolání Sněmovny. Samozřejmě je podpis pravý, řekl prezident.

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zeman podle lékařského konzilia i nadále vyžaduje hospitalizaci, prezident se nemůže naplno věnovat pracovním povinnostem. Určit prognózu vývoje prezidentova zdravotního stavu je obtížné, bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo "obtížně léčebně ovlivnitelné". Nezbytná je také spolupráce pacienta. Na dnešním jednání se na tom shodlo lékařské konzilium, novinářům to po jednání řekl jeho vedoucí, končící rektor Karlovy univerzity a lékař Tomáš Zima.

Členové konzilia se podle Zimy seznámili během října se zdravotnickou dokumentací prezidenta Zemana a měli možnost jej také vyšetřit. Dnes se shodli na tom, že prezidentovi je poskytována špičková péče, souhlasili i s diagnózami a terapeutickými postupy.

"Prezidentům stav i nadále vyžaduje hospitalizační péči a v tento moment mu neumožňuje věnovat se naplno pracovním povinnostem," řekl Zima. "Stanovit prognózu dalšího vývoje zdravotního stavu je i nadále velmi obtížné, charakter i manifestace základního onemocnění jsou jistě velmi závažné. Upřesňování prognózy bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo obtížně léčebně ovlivnitelné. Nezbytná je aktivní spolupráce pacienta," dodal.

Zeman se v Ústřední vojenské nemocnici léčí od 10. října, hospitalizován byl kvůli celkovému zhoršení zdravotního stavu souvisejícímu s jeho chronickým onemocněním. Jeho stav se zlepšil, ve čtvrtek byl přeložen z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení.

Video placeholde
Miloš Zeman rozhovor • Frekvence 1