Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Rudé gardy na dámské toaletě

Známá britská filozofka, profesorka Kathleen Stocková, nevydržela štvanici LGBT a nebinárních studentů domovské univerzity v Sussexu a rezignovala na svou akademickou kariéru. Co jim na ní vadilo?

Profesorka měla například za to, že mnohé transgender ženy zůstaly ve skutečnosti muži, včetně druhotných pohlavních znaků, a jejich přítomnost na dámských záchodech skutečné biologické ženy poněkud obtěžuje. No řekněte, takový útok na nezadatelná práva transgender osob si žádá spravedlivou odplatu! A tak se paní profesorka musela kvůli masívním protestům a šikaně zdržovat mimo univerzitu a spolu s rodinou si byla nucena prožít klasické moderní liberálně levicové peklíčko. Obvinili ji z transfobie a jiných hrdelních zločinů nové doby podobně jako loni autorku Harryho Pot­tera Joanne Rowlingovou, která v reakci na článek, v němž se psalo o menstruujících osobách, ironicky navrhla, že pro ně zná slovo – ženy. A distancovali se od ní dokonce i představitelé hlavních rolí potterovské ságy, herci, kteří v ní hráli Harryho Pottera a Hermionu. Tedy osoby, z nichž jedna nemenstruuje a druhá ano. Nebo tak nějak.

Příkladů nového pojetí svobodné akademické debaty, kdy svobodu definuje ideologicky pevně zaťatá strana, lze v poslední době najít nepočítaně. Na západních univerzitách se přepisují dokonce i dějiny, které se vzpírají vejít do škatulek levicové ideologie, kácejí se pomníky hnusných bílých heterosexuálních velikánů a diskutuje se i o tom, zda některé přírodní vědy nejsou ve své podstatě rasistické. Třeba matematika.

Diskuse jsou to vášnivé, nesmiřitelné a důkladné. Jenže taky malicherné. Chlapi, kteří se rozhodli sami sebe identifikovat jako ženy, vřeští, hroutí se a protestují, když se ženám nelíbí jejich přítomnost na dámských záchodech? To má být jeden z hlavních problémů, který musí řešit naše západní civilizace, nechce-li skončit na smetišti dějin?

Nikdy bych si nemyslel, že to napíšu nebo vyslovím nahlas: Ale to už je snad pochopitelnější motivace zfanatizovaných členů Rudých gard, vyhánějících v druhé půlce šedesátých let z čínských univerzit profesory, kteří se provinili tím, že plynně mluvili některým z třídně nepřátelských cizích jazyků a četli klasické západní filozofy. Šikanovali je ve jménu budování nové beztřídní společnosti, sice zcela zvrácené, ale zásadně revoluční, velkolepě nové. Velkolepá proto byla i jejich zaslepenost. Ale bojovat a šikanovat vzdělance kvůli nezadatelnému právu na vstup na dámskou toaletu?

Chlapi, nemáte na skladě něco vznešenějšího, sakra?

Text vyšel jako úvodník nového tištěného Reflexu >>>

Reflex 44/2021