Oznámení schůze o vyvolání předčasných voleb: Zleva Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN; 12. 5. 2021)

Oznámení schůze o vyvolání předčasných voleb: Zleva Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN; 12. 5. 2021) Zdroj: Reprofoto ČT

Koalice SPOLU po společné tiskové konferenci
Koalice SPOLU: Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Koalice SPOLU: Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)
Koalice SPOLU: Petr Fiala (ODS)
Koalice SPOLU: Pekarová Adamová (TOP 09), Fiala (ODS) a Jurečka (KDU-ČSL)
10
Fotogalerie

Koalice Spolu a Pirátů a STAN vyvolají v červnu hlasování o nedůvěře vládě

Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) nashromáždí dostatek podpisů k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl předseda ODS Petr Fiala. Schůze by se měla podle dohody uskutečnit na začátku června. K jejímu svolání je třeba 50 podpisů. Spolu má 40 poslanců, kluby Pirátů a STAN dohromady čítají 28 zákonodárců.

Piráti a STAN původně podpisy připojit nechtěli, byli spíše pro rozpuštění Sněmovny a vyhlášení předčasných voleb. Zdůvodňovali to zejména aktuální diplomatickou roztržkou s Ruskem a tím, že do konce května mají Česko opustit další pracovníci ruské ambasády. Koalice ale minulý týden oznámila, že nezískala potřebnou podporu tak, aby se volby uskutečnily do konce léta. Pro rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb by bylo zapotřebí nejméně 120 poslanců.

"Schůze k vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO) bude svolána na základě společného postupu koalice Spolu a koalice Pirátů a Starostů, kteří přidají svoje podpisy k naší žádosti. Součástí naší dohody je to, že odevzdání podpisů na svolání schůze a samotná schůze k nedůvěře proběhne na začátku června," řekl Fiala. Pro vyslovení nedůvěry vládě je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců.

Video placeholde
Koalice SPOLU představuje, s čím jde do podzimních voleb • abl

Podle Fialy vláda nezvládla boj s koronavirovou pandemií. Česko patří k zemím s nejvyšším počtem obětí na milion obyvatel, mělo nejdéle zavřené školy a spousta podnikatelů nedostala potřebnou podporu pro udržení provozu, přestože byl rozvrácen státní rozpočet, míní předseda ODS. Uvedl také, že vláda nebyla schopná zajistit silnou mezinárodní solidaritu v diplomatické roztržce s Ruskem.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš poznamenal, že je zásadní překonat i z pohledu zahraničí diplomatickou krizi. Považuje za nutné dokončit proces stanovení maximálního počtu pracovníků na ruském velvyslanectví v Praze.