Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Babišova vláda je mimo. Mimo zákon!

Stalo se někdy v polovině devadesátých let v Polsku. Blížil se závěr tamní první fotbalové ligy, která byla zjevně cinklá podobně, jako bývala v tu dobu ta naše. Polská média zvolila netradiční formu, jak skandální závěr soutěže (ne)reflektovat: o výsledcích a průběhu posledního kola nenapsala ani řádku. Dala tím jasně najevo, že korupční taškařici s fotbalovými kluby hrát nebudou.

Vzpomněl jsem si na tento mediální příběh ve chvíli, kdy jsem si přečetl poslední „rozvolňovací“ plány Babišovy vlády, navštívil o víkendu pár obchodů a prošel se městem a přilehlými parky.

Mnohé z toho, co v reakci na pandemii covidu provádí kabinet, považuji za absurdní. Nerozumím například, proč už dávno nejsou otevřená muzea a galerie. Restaurace, nejen ty zahradní. Školy všech stupňů. Nerozumím antigennímu testování malých dětí ve školkách (pokud ty testy samozřejmě nevyrábí Agrofert nebo je nedováží z Číny Faltýnek). V neděli jsem chtěl ve velkém supermarketu koupit synovi vystavený držák na pití na kolo, ale nemohl jsem. Zato kružítko ano. Pít za jízdy na kole je z hlediska šíření covidu riskantní, nebo co?

Ale nemá valného smyslu probírat se jedním opatřením za druhým, hloupostí by každý z nás našel desítky, stovky.

Co ovšem považuji za absolutně nepřijatelné: Prakticky všechna omezení života, která vláda v boji s covidem zavádí, jsou protiprávní a soudy příslušné instance je ruší. Ať šlo o opatření před přijetím pandemického zákona, nebo po něm. Vláda se stále drží nihilistického právního výkladu, jejž vyhlásil nový ministr zdravotnictví Arenberger – prostě opatření budeme přijímat a jejich dodržování požadovat do doby, než je soudy zruší. Je neuvěřitelné, že tento postup beztrestně prochází jakémukoliv ministru, jenž přece přísahá při jmenování na ústavu a slibuje dodržovat zákony České republiky. To už je základní zákon naší země úplným cárem papíru?!

Video placeholde
Nový ministr se zbavil „psa“. Arenberger také potvrdil brazilskou mutaci v ČR • ČTK

Vím, že onen dávný příklad z polské ligy se stal ve starých zlatých dobách před internetem, sociálními sítěmi atd. a že dnes by nebyl vůbec podobný postup možný. Ani k němu nevyzývám. Jen si například myslím, že některé profesní asociace by mohly důrazněji koordinovat odpor proti vládním nařízením, jež jsou zjevně v rozporu s platnými zákony. Nejen o prostém zavření podniků – tentýž postup by měli zvolit, až bude vláda určovat, kam se smí/nesmí vstoupit s covid pasem, testem/netestem. Prostě a jednoduše je ignorovat, jako polští novináři tehdy ignorovali výsledky „cinklé“ ligy. Kdyby třeba otevřely všechny obchody nebo hospody už dnes, co by tak Babišova junta, porušující zákony každým nádechem a výdechem, mohla dělat? Když v rozporu s protiprávním nařízením vlády otevřu obchod, jednám snad protiprávně?

Ať tak či onak, všichni lidé vzdorující tímto způsobem státní šikaně mají naši podporu.

Text vyšel jako úvodník nového tištěného Reflexu >>>

Reflex 18/2021