Patrisse Cullorsová a Mikuláš

Patrisse Cullorsová a Mikuláš Zdroj: Profimedia.cz, fotomontáž Jan Ignác Říha

Marek Stoniš: Patrisse Cullorsová a Mikuláš Minář - konec dobrý, všechno dobré

Bylo nebylo aneb co má společného Patrisse Cullorsová a Mikuláš Minář? Všechno, něco, možná nic…

Nejprve k prvnímu jménu. Patrisse Cullorsová je otevřenou vyznavačkou násilných myšlenek Marxe a Lenina a také zakladatelkou hnutí Black Lives Matter. Svého času prozradila, že zakladatelky Black Lives Matter jsou trénovaní marxisté a chtějí zrušit klasickou západní rodinu. Své fanoušky a asi i donátory, kteří jen za loňský výbušný rok poslali jejímu hnutí přes devadesát miliónů dolarů, teď, mírně řečeno, rozladil fakt, že si koupila luxusní rezidenci v bílé losangeleské čtvrti bratru za více než 30 miliónů korun. Což celé hnutí, jehož smyslem je dostat bílé před barevnými na kolena, může v očích spravedlivé společnosti diskreditovat.

Pár jízlivých poznámek: černá marxistka se přestěhovala do zazobané bílé čtvrti, protože její vznešené a moderní poslání v podobě ničení klasické rodiny (muž, žena, děti) nemá být ohroženo nějakým nepředvídaným nebezpečím, které by jí statisticky hrozilo uprostřed čtvrti černé. Třeba by ji během toho jejího ničení rodiny přepadl nějaký zločinný gang, jenž má v referátu poněkud přízemnější typ ničení: zjednodušeně řečeno násilný převod soukromého vlastnictví do vlastních rukou. Proč by tedy soudružka Cullorsová nemohla žít důstojně, čistě a bohatě; její poslání má přece planetární význam a všeobecný pokrok stojí za trochu toho posměchu od závistivců, zamrzlých a zpozdilých tradicionalistů. Neberte, když se vám peníze sypou z nebe a bílí celého světa (kromě fotbalistů Slavie a našeho národního fotbalového mužstva) před vámi klečí na koleně.

A Mikuláš Minář? Ten měl podobně vznešené cíle – dostat lidi do ulic, bojovat proti babišovské oligarchizaci země, zneužívání justice; prostě chtěl vrátit do politiky obyčejnou slušnost. Nakonec se zcela profesionalizoval. Opustil svůj původní spolek Milion chvilek pro demokracii a loni na podzim založil jiný – s vidinou účasti ve volbách. Obklopil se dobrovolníky a inkasoval od podporovatelů přes šest miliónů korun. Jenže po pár měsících sdružení rozpustil a peníze na všenápravu společnosti skončily bůhvíkde. Když se teď Mináře novináři na utracené milióny ptali, oznámil jim, že si dal bobříka mlčení. Skaut jeden. Třeba za ně bude léčit své deklarované vyhoření. Nebo si taky něco koupí, podobně jako si soudružka Cullorsová pořídila dům v Los Angeles.

Třeba je to nakonec celé jinak. Patrisse Cullorsová koupila rezidenci, aby z ní učinila azylové centrum pro oběti rasového násilí a tradiční rodiny. A Mikuláš Minář se nevypařil, ale právě obchází jednotlivé donátory a vrací jim s omluvou každou inkasovanou korunu. Což by znamenalo, že se budu muset za svůj další výron předsudečného sarkasmu oběma hluboce omluvit.

Nemyslím si ovšem, že to bude třeba.