Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Soucit s lidmi, ke kterým se obrátilo štěstí zády aneb Je suis Harry, je suis Monika

Když může, pomáhá Reflex lidem v nouzi. Zde dva konkrétní příklady.

Princ Harry, člen britské královské rodiny, si vzal americkou herečku ­Meghan Markleovou, která se chtěla zabít, protože se po sňatku s Harrym cítila v královském paláci jako ve vězení. A také proto, že se nejmenovaný člen královské rodiny vyptával, jakou barvu kůže bude mít její budoucí miminko, a protože hrozilo, že tmavou, nemělo se stát oficiálně princátkem. Proto se nakonec princ Harry „vyvázal“ z povinností člena královské rodiny a odstěhoval se do země předků své manželky, Spojených států, aby v sídle za několik desítek miliónů dolarů žil jako my, ostatní obyčejní lidé. Jenomže se to ­úplně nedaří, protože pro jeho manželku Meghan byl zážitek z byť krátkého života uprostřed zjevně rasistické královské rodiny tak traumatický, že se z něj musela terapeuticky vypovídat v televizním rozhovoru se slavnou americkou moderátorkou Oprah ­Winfreyovou.

Není člověka na světě, komu by nebylo Harryho líto a nesoucítil s ním. Jeho život musí být peklo. Můžete si stokrát říci, že si už jednou rozvedenou béčkovou seriálovou herečku vzal dobrovolně, ale kde je láska, těžko můžete hledat racionální úsudek a předvídání věcí příštích.

Druhý případ hodný našeho soucitu je z domácích telenovelových luhů a hájů. I Rosamunde Pilcherová by snad zamáčkla slzu nad příběhem naší paní premiérové Moniky, jejíž rodinu chtěl vyvraždit záhadný (naštěstí lapený) zločinec, ukrývající se ve Španělsku. „Jsme na tom hůř než všichni, protože musíme vše přísně dodržovat a jsme nejvíc sledovaní,“ svěřila se Monika Babišová médiím, když se jí novináři ptali, proč utekla do Dubaje v době, kdy její manžel vyzýval nás Čechy, abychom kvůli covidu nechodili moc ven.

Češi umějí být zlí, sarkastičtí a závistiví, proto na Moniku a jejího manžela, který zachraňuje mrtvé, kudy chodí, vykydali kvůli Dubaji plné náklaďáky zlého humoru. Chtěl bych vidět vás, jak pod permanentním dohledem bulváru, notabene když se máte ze všech nejhůře, poctivě dodržujete všechna vládní nařízení, a to dokonce i ve chvíli, kdy některá z nich mohou mít i protichůdnou povahu. Kdo z vás by neměl chuť utéci do Dubaje!

Proto se Reflex rozhodl pomoci Harrymu a Monice, oběma ve velké tísni. Sbírejte spolu s námi víčka od PET lahví a posílejte je na následující adresy (nebojte, to dojde):

✉ ➞ Princ Harry, USA
✉ ➞ Monika Babišová, Průhonice

Za oba děkujeme a z redakce posíláme závdavkem tisíc víček. Společně to dokážeme!