Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Monika Babišová má strach. My taky

Sociální sítě zaplavily fotografie rozjuchané manželky českého premiéra Moniky Babišové, kterak si užívá dovolené v Dubaji, zatímco zbytek Čechů smí vycestovat maximálně zhruba dvě stě metrů od svého domu. Třídní boj a nenávist vypukly naplno. Což se povážlivě klesající popularitě hnutí „ANO, bude líp, vládnou nám nemehla“ vůbec nehodí do krámu.

Přestože už skoro nemůžu, přesto to zkusím: Budu věřit vysvětlující historce premiéra Andreje Babiše, kterou pobyt své ženy veřejně vysvětlil: Tedy, že někdo vyhrožoval jeho rodině smrtí, a proto poslal Moniku do Dubaje. Jako vodítko si beru autentický záznam jeho vyjádření pro televizi:

Babiš: „Osmého ledna mi řekla policie, že je člověk, co chce zastřelit moji rodinu a mě. (…) Moje žena šla do Dubaje, protože se bála.“

Moderátorka: „Proč jste to neřekl?“

Babiš: „Protože moje žena to ne­věděla.“

První posměšnou reakci, že manželka premiéra se bála, aniž jí Andrej Babiš řekl, čeho se má vlastně bát, a odjela jako správná manželka poslušně do Dubaje, zavrhneme. To je příliš laciné a nehodné člověka, jenž se aspoň malinko vyzná v psychologii manželek vysoce postavených politiků, zvláště tak bohatých, jakým je Andrej Babiš. To se totiž bojíte pořád. Že o něj přijdete. Že na to přijde. Že na to přijdete. Že řeknete kamarádce novinářce něco, co nemáte. Že neřeknete policii, co máte. Že nedostanete, co chcete. Že dostanete, co nechcete. Že se vyfotíte, kde nemáte. A s kým nemáte. Těch situací je milión. Třeba taky můžete mít strach, že na dálku z Dubaje nezvládnete řídit svěřenský fond se stovkami vám svěřených firem.

Taky se mohlo stát, že se Monika Babišová prostě bála neposlechnout Andreje Babiše a zcela ji vyděsila představa, co by se doma dělo, kdyby se do Dubaje nevypravila. Přitom ji Andrej Babiš vystrašil sám sebou jen proto, aby ji nemusel vystrašit zločincem, který chce odpravit celou jejich rodinu. To dává smysl. Ale jenom do chvíle, než si uvědomíte, že Andrej Babiš sice ve stresu občas použije nějaké to hrubé slovíčko (piča, hovädo, kökot, děbil apod.), ale je to v jádru zcela srdečný a hodný člověk, který by ani mouše, natož Monice, neublížil. Ani zvýšeným hlasem.

Pak je tady další varianta: Že Andrej Babiš mluvil pravdu, i když ji nemluvil, protože se jen přeřekl, což se mu ­občas stává.

Takže správně ten rozhovor měl vypadat takto:

Babiš: „8. ledna mi poradce Marek ­Prchal řekl, že Česi už mě nemají rádi a že už na podzim asi nevyhraju volby.“

Moderátorka: „Řekl jste to man­želce?“

Babiš: „Ano. Vyděsila se, tak jsem ji poslal do Dubaje. Tam se jí vždycky udělá dobře.“

Moderátorka: „Děkuji, pane pre­miére. Přejděme k vládním nařízením. Z okresu Klatovy jsme dostali infor­maci, že…“

Babiš: „Čo to také Klaťov?!! Chtějí ma zabiť! Mojich dětí rovnako! Monika má strach, jsme na tom hůř než všichni ostatní!“