Tiskovka po jednání vlády: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Tiskovka po jednání vlády: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) Zdroj: Úřad vlády ČR

Tiskovka po jednání vlády: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministryně Jana Maláčová (ČSSD)
Tiskovka po jednání vlády: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)
Tiskovka po jednání vlády: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministryně Jana Maláčová (ČSSD)
Tiskovka po jednání vlády: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministryně práce a soc. věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Tiskovka po jednání vlády: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)
9
Fotogalerie

Hospody byly otevřené do rána, možná zase brzy skončí, říká Blatný

Policie v noci zasahovala ve velkém množství restaurací a barů, které byly přes zákaz otevřené po 22:00. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to ve vyjádření pro ČTK označil za neakceptovatelnou nezodpovědnost. Podle něj je Česko na hranici mezi třetím a čtvrtím stupněm protiepidemického systému PES a při zhoršení situace hrozí, že se restaurace a bary, které byly znovu otevřené teprve ve čtvrtek, znovu budou muset zavřít.

Mluvčí policejního prezidenta Kateřina Rendlová ČTK potvrdila, že policisté k podobným případům v noci vyjížděli. Dodala však, že přesný počet případů porušení opatření zavedených kvůli šíření koronaviru, i to, jak byla opatření porušena, bude znát až po víkendu.

"Někteří provozovatelé restaurací a klubů se bohužel chovají velice nezodpovědně. Podle informací od policejního prezidenta vyjížděly v noci hlídky k velkému množství případů, kdy byly podniky otevřené i po 22:00 hodině," uvedl minstr. To jsou spolu s omezením počtu návštěvníků na polovinu běžné kapacity, maximálního počtu čtyř lidí u stolu a míst jen na sezení podmínky, za kterých se mohly ve třetím stupni přísnosti protiepidemických opatření restaurace a bary otevřít.

"Přestože byli jejich provozovatelé upozorněni, jakmile hlídka odjela, otevřeli znovu. Takováto hromadná nezodpovědnost je naprosto neakceptovatelná," sdělil ministr. Požádal proto o zpřísnění kontrol a o to, aby provozovatelům takových zařízení byly uloženy pokuty u horní hranice, tedy v milionech korun.

Mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka ČTK potvrdil, že policisté v průběhu noci v jednom z klubů v centru Brna zasahovali. "Oznámení bylo několik s tím, že mělo docházet k porušování aktuálně platných vládních nařízení. Vyšetřování stále pokračuje, doplňují se výpovědi svědků, proto zatím k případu nebudeme uvádět další informace," uvedl Chaloupka.

Už v pátek označil Blatný epidemickou situaci za velmi křehkou a jakýkoliv výkyv podle něj může znamenat její výrazné zhoršení. "Nechci strašit, ale stále se pohybujeme na pomezí třetího a čtvrtého stupně. Opravdu chceme zpátky do 'čtyřky'? Pokud se nebudeme všichni chovat zodpovědně, budou to bohužel právě restaurace, kluby a bary, které budou opět zavřeny," dodal.

V současné době se protiepidemická opatření řídí podle systému PES, ve kterém se vypočítává rizikové skóre na škále nula až sto. Posledních třináct dní je v Česku na hodnotě 57. Po sedmi dnech, které jsou pro zmírnění opatření potřeba, vláda proto minulou neděli schválila přesun do třetího stupně rizika. Platí od čtvrtka a na rozdíl od čtvrtého stupně v něm neplatí noční zákaz vycházení a otevřely se restaurace, služby, všechny obchody nebo hotely.