nahoru

Pražané vzali hospody útokem. Podívejte se, jak vypadalo znovuotevření restaurací

-bam-, ČTK3. prosince 2020 • 19:20
Pražané vzali hospody útokem. Podívejte se, jak vypadalo znovuotevření restaurací
foto: Zbyněk Pecák

Od čtvrtka se v Česku uvolnila část opatření proti šíření nemoci covid-19. Po přechodu ze čtvrtého na třetí stupeň pohotovosti protiepidemického systému PES mohly, mimo jiné, znovu otevřít všechny obchody, provozovny služeb či restaurace. Šťastní štamgasti se téměř ihned nahrnuli dovnitř. Podívejte se do naší fotogalerie, jak to vypadalo v Praze.

Zatím mohly mít restaurace otevřené jen výdejní okénko mimo dobu nočního zákazu vycházení. Venku navíc byla zakázána konzumace alkoholu, to ale ode dneška již neplatí. I tak ale hospody musí zavřít ve 22:00 a neotevřít dřív, než v 6:00. Hosté musí sedět, mohou být nejvýše čtyři lidé u stolu a maximálně může být obsazena polovina kapacity zařízení. Také již zcela skončí noční zákaz vycházení. Ve čtvrtém stupni ještě platí v době od 23:00 do 05:00, ve třetím se už mohou lidé pohybovat v noci bez omezení.

Kromě restaurací se mohou nově otevřít také všechny provozovny služeb. V případě kadeřnictví, kosmetik nebo pedikúry a manikúry platí stejně jako v obchodech omezení počtu zákazníků na jednoho na 15 metrů čtverečních a povinnost dvoumetrových rozestupů mezi klienty. Zaměstnanci musí mít ochranu nosu a úst a také zákazníci by měli mít roušku, pokud je to možné.

Bez omezení mohou otevřít i hotely a další ubytovací zařízení. Pro personál a hosty jsou ale povinné roušky a u vchodu a na recepci musí být k dispozici dezinfekce. Svateb, pohřbů či bohoslužeb se může nově účastnit až 30 lidí, tedy o polovinu více než ve čtvrtém stupni. Sportovní akce se mohou nově konat i amatérské. Dosud byly povoleny jen profesionální soutěže. Nadále ale nemohou přijít na sportovní akce diváci. Otevřou se také vnitřní sportoviště pro individuální sporty, ovšem nejvýše pro deset lidí najednou. Částečně mohou obnovit provoz i bazény či fitness a wellness centra.

-bam-, ČTK




Diskuse ke článku