McCartney během lockdownu natočil nové sólové album

McCartney během lockdownu natočil nové sólové album Zdroj: Instagram

Premiér Andrej Babiš (ANO) se 23. října 2020 v Praze na tiskové konferenci vyjádřil k případu ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Deník Blesk ve stejný den zveřejnil snímky, podle kterých byl Prymula 21. října pozdě večer navzdory platnému zákazu v restauraci.
Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s prezidentem ohledně rezignace ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) (23.10.2020)
Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání s prezidentem ohledně rezignace ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) (23.10.2020)
Končící inistr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pořadu Otázky Václava Moravce. (25. 10. 2020)
Papež František při mariánské modlitbě. (13.4.2020)
10
Fotogalerie

Máte z minulého týdne pocit beznaděje? Přečtěte si 10 pozitivních událostí 

Máte pocit, že minulý týden byl téměř apokalyptický a obyčejné pozitivní události aby člověk vydlabával z bahna dětskou lopatičkou? A přitom všichni dobře víme, jak je obzvláště v dnešní době důležité nepropadat pocitům zoufalství a beznaděje.

Ono se to lehce řekne, ale jak má být člověk pozitivní, když se na něj ze všech stran valí samé „bomby“.  Ať už jde o doznívající fotbalový megaskandál, prezidenta, který si prosazuje svou navzdory všem a všemu, znovuzavedení roušek, částečný lockdown, ministra zdravotnictví porušujícího jím navržené restrikce. A do toho všeho máme premiéra, který řídí jeden velký zmatek, a i členové vlády si o něm myslí, že je debil.

Chce se vám po tomto výčtu brečet? Nejste sami. Připomeňme si tedy i pozitivní události, které se minulý týden staly:

1. Papež jmenoval 13 kardinálů, včetně prvního Afroameričana 

Papež František dnes překvapivě jmenoval 13 nových kardinálů, povýšeni do kardinálského stavu budou při slavnostní konsistoři ve Vatikánu 28. listopadu. Je mezi nimi i washingtonský arcibiskup Wilton Gregory (72), který se tak stane prvním afroamerickým kardinálem.

2. Česko převzalo první zásilku 30 plicních ventilátorů z pomoci EU 

Česko převzalo dnes odpoledne první zásilku 30 plicních ventilátorů z krizových zdravotnických zásob EU. Přivezli je z Rumunska tamní hasiči. Přístroje se zatím uložily do skladů v pražské Nemocnici na Bulovce. Odtud se pak rozvezou podle potřeby do nemocnic. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský. Další ventilátory pošlou v brzké době Nizozemsko, Rakousko, Maďarsko i Severoatlantická aliance.

3. Zlínská zoo získala samičku kiviho hnědého, chce mít chovný pár 

Zlínská zoologická zahrada získala samičku kiviho hnědého, chce vytvořit chovný pár. Dvacetiměsíční samička pochází z americké Smithsonian National Zoo, transport zvládla bez problémů. Zoo Zlín je první a jedinou zahradou v rámci Unie českých a slovenských zoo, která chová novozélandské kivie hnědé, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí zahrady Romana Bujáčková.

4. V Praze se po třech letech otevřela nová trojská lávka 

V hlavním městě dnes byla otevřena lávka mezi Císařským ostrovem a Trojou, která nahradila konstrukci zhroucenou v prosinci 2017. Informoval o tom mluvčí magistrátu Vít Hofman. Lávka vyšla na 150 milionů korun a postavila ji firma SMP CZ. Původní trojská lávka se zřítila v prosinci 2017, zraněni při tom byli čtyři lidé.

5. Dubaj má novou turistickou atrakci – největší fontánu na světě

Dubaj má novou turistickou atrakci – Palmovou fontánu, která je největší fontánou na světě. Emirátu by mohla pomoct podpořit cestovní ruch, nyní tvrdě zasažený koronavirovou krizí. Uvedla to agentura Reuters.

Fontána se nachází na Palmovém ostrově Džumajrá. Zabírá plochu více než 1300 metrů čtverečních. Překonala tak jihokorejskou fontánu Duhový měsíční svit v Soulu.

6. McCartney během lockdownu natočil nové sólové album

Britský hudebník Paul McCartney, někdejší člen kapely Beatles, se chystá vydat nové sólové album. Vzniklo během karantény vynucené epidemií covidu-19, prozradil McCartney v dnešním rozhovoru s hudební stanicí BBC 6 Music.

Nahrávka ponese název McCartney III a naváže na předchozí číslovaná alba ze 70. a 80. let, která vznikla po rozpadu kapely Beatles. Stejně jako tehdy hraje prakticky na všechny nástroje sám McCartney. Nové album, které vznikalo devět týdnů, by mělo vyjít 11. prosince.

7. Papež podpořil registrovaná partnerství homosexuálů 

Papež František poprvé veřejně podpořil zákony, které umožňují homosexuálům vstoupit do registrovaného partnerství. Papež to uvedl v biografickém dokumentárním filmu Francesco rusko-amerického režiséra Jevgenije Afinejevského, který byl dnes představen na filmovém festivalu v Římě. Je to vůbec poprvé, co se hlava katolické církve vyjádřila ve prospěch civilních sňatků pro homosexuály. Vatikán na vyjádření papeže ve filmu zatím nereagoval.

8. Během epidemie lidé zlepšili návyky v třídění odpadu 

Po vypuknutí koronakrize lidé třídili odpad lépe než dříve. Vyplývá to z průzkumu ve 14 evropských zemích, k nimž patří i Česko. Větší množství odpadu než normálně podle ankety vytřídilo 64 procent respondentů. Na 86 procent tázaných soudí, že po pandemii bude ještě důležitější starat se o planetu a životní prostředí. Dvaapadesát procent lidí se pak přiklonilo k názoru, že i přes ekonomické problémy v důsledku covidu není ekonomika důležitější než životní prostředí. Průzkum provedla agentura Lucid ve spolupráci s evropskou iniciativou Every Can Counts (Každá plechovka se počítá).

9. Stromem roku 2020 je jabloň v Machově na Náchodsku  

Titul Strom roku 2020 získala jabloň u hostince U Lidmanů v Machově na Náchodsku, ovocný strom dostal toto ocenění poprvé. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu ČR skončily lípy v Hřebenech na Sokolovsku, třetí je dub Hugo z Lednice na Břeclavsku. Anketu pořádala už podevatenácté Nadace Partnerství. Výsledky dnes vyhlásila online.

10. Archeologové na peruánské planině Nazca odkryli obrazec kočky 

Archeologové na slavné jihoperuánské planině Nazca objevili nový obrazec. Mezi písečnými dunami k takzvaným geoglyfům kolibříka, opice, kosatky nebo postavy, o které se někteří s oblibou domnívají, že jde o kosmonauta, nově přibyla obří kočka. Její stáří vědci odhadují na více než 2000 let, píše zpravodajský server BBC.