Národ sobě... ale až po výjimečném stavu

Národ sobě... ale až po výjimečném stavu Zdroj: Zbyněk Pecák

Městská divadla pražská patří k nejúspěšnějším scénám v Česku. Kdy se opět otevřou, je ale ve hvězdách.
Pusto a prázdno je teď také v Divadle X10
Celoroční propad z prodeje lístků totiž může především pro větší scény znamenat, že by v udržo­vacím, de facto zavřeném režimu mohly zůstat až do léta.
3
Fotogalerie

Mrtvá divadla, mrtvé město: Druhá vlna covidu může být pro umělecký provoz likvidační

Je deset ráno a na jevišti Divadla ABC v centru Prahy se bourá dekorace. Divadla, na rozdíl od situace, která panovala na jaře, mohou zkoušet. Není ale jasné, kdy soubory výsledky své práce předvedou divákům.

„Obávám se, že nás na jaře čeká tsunami děsivě přezkoušených premiér,“ zněl ironický komentář ve facebookové diskusi pod příspěvkem jednoho pražského režiséra. To by byla ještě ta lepší varianta. Celoroční propad z prodeje lístků totiž může především pro větší scény znamenat, že by v udržo­vacím, de facto zavřeném režimu mohly zůstat až do léta. Sezónu 2020 si české divadlo jako celek každopádně odepíše coby zbytnou.

Nejistý rok

„Musel jsem to tu přejmenovat na ředitelskou kuchyni,“ vtipkuje nad polévkou ředitel Městských divadel pražských Daniel Přibyl. Pod Městská divadla spadá i ABC v pasáži ve Vodičkově ulici, kde právě sedíme v hereckém klubu, sloužícím i jako kantýna pro zaměstnance. Podnikových kuchyní se zatím nařízení vlády o uzavření restaurací netýkají. Na stěnách klubu visí fotky inscenací včetně oceňovaných Andělů v Americe, na barovém pultu leží výtisk časopisu Moderní divadlo, věnovaný nedávné pre­miéře Vojny a míru.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!