Video placeholde

Lidi otupěli, nejsou tak solidární, lékaři nás ale teď potřebují daleko víc, říká Lukačevič z projektu Energii lékařům

Jan Lukačevic se věnuje výzkumu vesmíru, na jaře ale rozjel projekt Energii lékařům, díky němuž se dostalo do nemocnic po celé republice 66 tisíc balíčků s potravinami. Teď na svoji aktivitu navázal a říká, že zájem ze strany nemocnic je výrazně větší než na jaře. Situace v nemocnicích je totiž horší a dál se ještě zhoršovat bude.

Energii lékařům chce lidem v první lidi dodávat potraviny, ale taky podporu. Nakupuje ve velkém hlavně od českých výrobců. Třeba nemocnice v Mělníce si řekla o desetinásobně víc balíčků než na jaře. I podle toho se dá usuzovat, co je před námi.

Projekt Jana Lukačeviče na své aktivity vybírá ve veřejné sbírce, která stále běží. Říká, že je vidět posun ve společnosti. Lidé jsou méně solidární a otupělí. Jako bychom se rozdělili na dva tábory – popírače a panikáře. Vláda lidem nedává žádný výhled dopředu a plán, na který by mohli přirozeněji reagovat, opatření oznamuje chaoticky a lidé ztrácí důvěru.

Problém je podle Lukačeviče taky v práci s informacemi, tedy dovedností, kterou Češi moc neovládají. Příčin je několik, mimo jiné i vzdělávání, hlavní důsledek ale je, že někteří lidé věří „falešným expertům“ a dezinformacím. Kvalita zdravotní péče už se přitom zhoršuje a problém se bude jen prohlubovat.

Jaké dopady má epidemie koronaviru na vědeckou práci? Budou lidé víc věřit expertům? Jak si Jan Lukačevič vysvětluje, že se teď tak daří různým konspiračním teoriím? A na čem teď mimo Energii lékařům pracuje?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>