Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Zdroj: ČTK

Druhý nástup koronaviru kolážemi grafika TMBK
Druhý nástup koronaviru kolážemi grafika TMBK
Druhý nástup koronaviru kolážemi grafika TMBK
Druhý nástup koronaviru kolážemi grafika TMBK
Druhý nástup koronaviru kolážemi grafika TMBK
14
Fotogalerie

Nová opatření: Vláda projednala zpřísnění restriktivních opatření. Co všechno Prymula zakázal?

Nárůst počtu nových případů nemoci covid-19 v Česku podruhé v řadě překonal dosavadní rekord a ve středu se poprvé dostal nad pětitisícovou hranici. Vláda dnes projedná další opatření, která mají zbrzdit šíření epidemie a zajistit fungování zdravotnického systému. Omezení se mají dotknout hlavně kultury, sportu, aktivit a setkávání ve volném čase či výuky na druhém stupni základních škol.

Dopoledne o strategii boje proti koronaviru mluvili s předsedy opozičních stran premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Roman Prymula. Opozice kritizuje vládu za špatnou komunikaci o přijímaných opatřeních. Další restrikce jsou nezbytné, kabinet ale musí podle ní v zasažených oborech kompenzovat vzniklé ztráty.

Původně měla vláda opatření proti covidu projednat v pátek, na kdy také Prymula avizoval vyhlášení zpřísněných pravidel. Nakonec se ministři formou videokonference setkali už brzo odpoledne. Nová opatření se podle Prymuly dotknou hlavně volnočasových aktivit a budou platit dva týdny, pak budou dva týdny rozvolňovaná. Naznačil, že se mohou týkat počtu lidí, kteří se mohou setkávat. V nejvíce postižených regionech budou opatření tvrdší.

Tisková konference ministra zdravotnictví Romana Prymuly:

Aktuální přehled vládních opatření: Kde je povinné nošení roušek? >>>

 

Od pondělí 12. říjnase na dva týdny zastaví kulturní akce. Uzavření se týká divadel, kin, ale například i zoologických zahrad. Dále budou zrušeny veškeré profesionální i volnočasové aktivity sportovců, venku smí sportovat nejvýš 20 osob. Mohou se hrát mezistátní zápasy. Jídelní služby v obchodních centrech budou muset vypnout wi-fi. U stolů budou moct být jen dva lidé. Cílem je omezit shlukování mládeže. Restaurace budou muset zavírat ve 20:00, u stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé. V jídelnách v obchodních centrech jen dva. Od tohoto pátku rozhodla vláda o uzavření posiloven, fitness center, vnitřních bazénů či koupališť. Opatření má platit dva týdny. Provoz úřadů se na příští dva týdny omezí na dva dny v týdnu, vždy na pět hodin.

Vláda schválila návrh změn ošetřovného kvůli covidové nákaze, uvedlo MPSV. Vyplácení dávky se má prodloužit na celou dobu výuky na dálku či karantény. Lidé nakažení koronavirem budou mít možnost izolovat se na deset dnů v zařízeních hotelového typu, aby se omezilo riziko rozšíření nákazy v rodině.

VŠ přejdou od pondělí na výuku on-line. Zatím byla nařízena v krajích s větší nákazou. Výjimka bude pro praktika pro zdravotníky. Na 2. stupni ZŠ se od pondělí bude učit prezenčně polovina dětí, ostatní budou mít výuku on-line. Po týdnu se vymění. Potrvá to 14 dnů. SŠ v celé ČR přejdou od pondělí na dva týdny na on-line výuku. Dosud byla v krajích s větší nákazou. Výjimka bude pro praktickou výuku. V ZUŠ bude od pondělí umožněna individuální výuka. Pro jinou budou zavřeny v celé ČR. Dosud byly zavřeny úplně v krajích s větší nákazou. MŠMT vyhlásí kvůli epidemii koronaviru na 26. a 27. října ve školách volno, prodlouží tak podzimní prázdniny na konci října na celý týden. Žáci nižšího stupně víceletých gymnázií budou mít dál běžnou výuku ve škole, střídání žáků vyhlášené pro 2. stupeň ZŠ pro ně neplatí.

Epidemie koronaviru v Česku nepolevuje, strmě narůstá nakažených, hospitalizovaných, pacientů s covidem ve vážném stavu i obětí. Ve středu bylo pozitivně testováno 5335 lidí, což byl nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Od 1. března, kdy byly zaznamenány v České republice první případy nákazy koronavirem, potvrdily testy nákazu u celkem 95.360 lidí. Víc než polovina nakažených se z nemoci vyléčila, aktuálně je nemocných 43.764 lidí. Celkem zemřelo už 829 lidí nakažených koronavirem.

Nouzový stav v Česku: Bude to jako na jaře? >>>

Na konci října bude podle modelů Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) v nemocnicích s covidem-19 ve vážném stavu zhruba tisícovka lidí. V polovině tohoto měsíce jich bude 400 až 500. Podle posledních dat bylo lidí vyžadující intenzivní péči 354, všech hospitalizovaných je víc než 1500. Reprodukční číslo, tedy kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, bylo v září zhruba 1,6 a pak začalo klesat. V současné době je odhadem 1,2, což ale dál znamená šíření epidemie. Pro pokles nových případů je třeba číslo nižší než jedna.

Spolu se zhoršující se epidemickou situací přibývá i komplikací při cestování do ostatních zemí. Itálie ode dneška vyžaduje od Čechů, kteří do země přijíždějí nebo jí jen projíždějí, negativní test na koronavirus. Negativní test na covid-19 požaduje po lidech cestujících z České republiky také například Řecko. Další státy, třeba Švýcarsko či Nizozemsko, vyžadují povinnou karanténu, a to i pro ty, kdo mají negativní test. Slovenský premiér Igor Matovič se dnes vyslovil pro další zpřísnění režimu při cestování z Česka. Je pro omezení výjimek, které po zářijovém zařazení ČR na seznam rizikových států umožňují některým skupinám cestujících přijet na Slovensko bez negativního testu na covid a bez nutnosti nastoupit do karantény.