Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Daniela Štěpánová, Profimedia

Slovinsko zavedlo 14 denní karanténu pro Čechy. Pomůže zamluvené ubytování a negativní test

Slovinsko v noci znovu zařadilo Česko mezi středně rizikové státy z hlediska rizika nákazy koronavirem. Po vstupu do země je pro Čechy až na výjimky povinná dvoutýdenní karanténa. Pokud zemí jen projíždějí, omezení se na ně nevztahuje, tranzit ale nesmí přesáhnout 12 hodin, informovalo na webu české ministerstvo zahraničí. Lidé, kteří si ve Slovinsku rezervovali ubytování do čtvrtka 6. srpna, nemusí do karantény, pokud předloží negativní test na covid-19.

Slovinsko už na začátku července kvůli růstu počtu případů nemoci v Česku zařadilo celou zemi mezi středně rizikové státy. O pár dní později pak Lublaň toto omezení zmírnila, když za středně rizikový označila jen Moravskoslezský kraj. Od 17. července pak mohli Češi jezdit do Slovinska bez omezení.

"S účinností od 6. srpna 2020 byla Česká republika opět zařazena na takzvaný. žlutý seznam s povinností pro cestující podrobit se 14denní karanténě po vstupu do Slovinska. Tranzit skrze Slovinsko je možný bez následné karantény, pokud nebude trvat déle než 12 hodin," uvedlo dnes ministerstvo zahraničí. Přes Slovinsko řada českých turistů cestuje do Chorvatska.

Na webu Černínský palác vyjmenovává také okruh osob, na které se povinná karanténa při vstupu do Slovinska nevztahuje. Týká se například lidí přijíždějících za prací či z urgentních osobních a rodinných důvodů; ti musejí ovšem většinou předložit negativní test na koronavirus a opustit zemi do 24 hodin. Stejně tak do karantény nemusí lidé, kteří si v zemi zamluvili ubytování do 6. srpna 2020.

Omezení pro Čechy zavedlo i Norsko - od půlnoci musejí po vstupu do této skandinávské země strávit deset dní v karanténě. Oslo zařadilo Česko společně s Francií, Švýcarskem a Monakem do červené kategorie na svém semaforu kvůli nepříznivému vývoji epidemické situace.

V Česku v posledních dnech přibývá přes 200 nových případů covidu denně, aktuálně je v republice přes 5000 nakažených. Podle epidemiologů je nemoc v celé zemi i v lokálních ohniscích pod kontrolou, nešíří se komunitně a jen zlomek nemocných vyžaduje intenzivní péči.